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Frequently Asked Question Overview 

TEA will periodically update this FAQ document with questions received from the field. Updates to this 
document will be e-mailed to the GYO listserv and posted to TEA’s GYO website.  

 

TCLAS Decision 4 Question Submission Form 

If you have questions you would like the GYO team to answer, please submit them to: 
https://forms.gle/a8MUz7Eemfb3jY998 

  

https://tea.texas.gov/texas-educators/educator-initiatives-and-performance/grow-your-own
https://forms.gle/a8MUz7Eemfb3jY998


 

 

 

 

   
 

Section A: General Questions 
 

Question A-1 

Our district was awarded different amounts for 4A, 4B, and 4C. What does this mean for us? 

Question A-1 

This depends on what was included in your application. Please refer to your application and page 21 of 
the TCLAS Guidance Document. 

Question A-2 

Our LEA originally turned down funding for 4C and we currently have a greater demand from 
paraprofessionals for 4A than we originally anticipated. Can we recover the money we turned down for 
4C and apply it to 4A? 

Answer A-2 

No. Once an LEA declines funding, TEA is unable to increase funding or issue new awards within TCLAS 
Decision 4. 

 

 
  

https://tea.texas.gov/sites/default/files/covid/TCLAS-Guidance-Document.pdf


 

 

 

 

   
 

Section B: Decision 4A Questions 
 

Question B-1 

How do LEAs fund paraprofessional tuition and fees? Are candidate stipends disbursed through payroll 
or accounts payable? 

Answer B-1 

To some extent, this is a district decision. Please confer with your district business office, and refer to 
the Budgeting Costs Guidance Handbook regarding payment for completion:  

• If the paraprofessional is a district employee, and if the district will pay the tuition on their 
behalf, budget this under contracted services (6200).   

• If the paraprofessional is a district employee who will pay their own tuition and then receive 
reimbursement distributions, budget this under contracted services (6200).   

• If the LEA will pay the university directly for tuition and fees, this falls under contracted services 
(6200). 

• All living stipends paid directly to candidates will be coded as payroll costs (6100). 

Question B-2 

Is it mandatory for LEAs to grant 4A stipend recipients paid release time? Must LEAs allow stipend 
recipients to attend class during the workday?  

Answer B-2 

Each LEA is expected to allow schedule flexibility. An LEA may choose to provide 4A candidates paid 
release time and allow them to attend class during the workday. The type of candidate support needed 
likely depends on district- and campus-specific context, including the candidate’s responsibilities and 
schedule. The LEA should provide schedule flexibility, as needed, so each candidate is able to fulfill the 
requirements of the grant.    

Question B-3 

We are wondering if the following specific assurance can be waived. “All certification-only candidates 
will be certified by the same partner Educator Preparation Program (EPP) as a cohort managed 
collaboratively by the LEA and EPP." 

 

 

https://tea.texas.gov/sites/default/files/budgeting_costs_guidance_handbook.pdf


 

 

 

 

   
 

Answer B-3 

Yes, this requirement has been waived by TEA. TEA will issue an official errata in the near future. It is up 
to the discretion of the LEA whether certification-only candidates will be certified by the same partner 
Educator Preparation Program (EPP) as a cohort or not. 

Question B-4 

The Grow Your Own Pre-Requisite for Stipend Recipients Document states that, “Candidates must 
already have a minimum of 75 credit hours towards a bachelor’s degree.” By which date does this 
statement apply? 

Answer B-4 

All candidates must have a minimum of 75 credit hours towards a bachelor’s degree prior to the start of 
the employing district’s Fall 2022 semester. 

Question B-5 

Do all paraprofessionals seeking bachelor’s degrees have to go through the same college or university? 
Is our MOU process limited to only one institutional partner? 

Answer B-5 

No. More than one college or university is allowed. Each LEA must complete an MOU with each 
Educator Preparation Program (EPP) certifying the candidates. If a candidate is completing bachelor’s 
degree from one university and attending a different institution to earn a teaching certification, the LEA 
only needs to secure an MOU with the EPP. All EPP’s must have a status of Accredited, Accredited-Not 
Rate, or Accredited-Warned. 

Question B-6 

Which components of the MOU pertain to Decision 4A? 

Answer B-6 

MOUs Required for Decision 4A: 

Between the LEA and each paraprofessional candidate receiving a stipend (maximum of 6 per LEA). 

Between the LEA and each EPP or alternative certification program (maximum of 6 per LEA). 

 

 

https://tea.texas.gov/sites/default/files/gyo-stipend-recipient-pre-requisites.pdf


 

 

 

 

   
 

 

Question B-7 

What are our options for awarding funds for Decision 4A? 

Answer B-7 

The funding amount for 4A is split into two categories: (1) tuition, fees, and living stipends and (2) 
indirect plus administrative costs for the LEA. 

For Bachelor’s degree and certification candidates:  

The $19,000 awarded for candidates completing both a bachelor’s degree and certification is split in the 
following ways:  

(1) $18,000 to cover tuition, fees, and living stipends and  
(2) $1,000 to cover the LEA’s indirect and/or administrative costs related to the grant. 

For certification only candidates: 

The $8,000 awarded for candidates pursuing certification only is split in the following ways:  

(1) $7,500 for tuition, fees, and living stipends and   
(2) $500 to cover the LEA’s indirect and/or administrative costs related to the grant.  

The stipends are to be delivered to the candidate and/or university at least once each year of 
participation.  

Each LEA will outline in their MOU the process for reimbursing candidates or paying universities directly 
on behalf of the candidate. Any funding out of the $18,000 or $7,500 that is not needed to cover tuition 
and fees is considered an additional living stipend for the candidate. Funding from this amount should 
not be transferred to administrative or indirect costs. Refer to question and answer B-1 for information 
regarding payroll and contracted services budget categories.  

Question B-9 

Can we issue 4A candidate stipends in one lump sum payment at the end of the year? 

Answer B-9 

You may choose to pay 4a candidates in one lump sum payment at the end of each academic year. 
Please make sure that is clearly stated in the MOU. The vision of the grant is to provide Texas 
paraprofessionals with financial relief during the grant timeline as this is a barrier to certification and 
degree completion for many. The $18,000 stipend for candidates pursuing their bachelor’s degree plus 



 

 

 

 

   
 

certification should be approximately $9,000 each year. The $7,500 stipend for candidates pursuing only 
certification should be approximately $3,750 each year. 

Question B-10 

Can Decision 4A paraprofessional begin coursework in the Spring of 2022? 

Answer B-10 

Yes, Decision 4A paraprofessional stipend recipients may begin coursework and certification work this 
Spring of 2022 semester. The earlier they complete their requirements the better for them and for your 
district. Decision 4B teacher stipends and Decision 4C Education and Training programs must begin in 
the Fall of 2022. 

  



 

 

 

 

   
 

Section C: Decision 4B Questions 
 

Question C-1 

Please explain the difference between the $5,000 and $10,000 stipends for Decision 4B. 

Answer C-1 

The $5,000 award is designated as a two-year stipend for any certified educator who is teaching non-
dual credit courses. This amount breaks down to $2,500 per year or $1,250 per semester. The $10,000 
award is designated as a two-year stipend for any certified educator (with a master’s degree) who is 
teaching courses in which high school students can earn dual credit. This amount breaks down to $5,000 
each year or $2,500 each semester. 

  



 

 

 

 

   
 

Section D: Decision 4C Questions 
 

Question D-1 

Who provided the curriculum for the Education and Training courses? 

Answer D-1 

The TEA is partnering with a vendor to develop high quality instructional materials for the Education & 
Training courses. Feedback from internal reviewers, subject-matter experts, and Texas Education and 
Training teachers is incorporated throughout the development of the materials.  

  



 

 

 

 

   
 

Section E: Summer Institute Questions 

Question E-1 

Who pays for the required Summer Institute? 

Answer E-1 

LEAs are advised to use up to $3,000 per campus of the total 4C award amount to send teachers and 
other required or encouraged staff to the institute. Refer to answer E-2 regarding a virtual option for 
institute. 

Question E-2 

Will Summer Institute be in-person or virtual? 

Answer E-2 

There are two options for participation in the 2022 Summer Institute for the Education & Training 
Pathway. 

Option A: In-Person Institute 

• Dates: June 27-29, 2022 
• Location: TBD in the Greater Austin area 
• Details: This event is capped at the first 400 registrants. 

Option B: Virtual Institute 

• Dates: July 18-20, 2022 
• Location: Virtual (Zoom) 
• Details: This event is not capped. 

Confirmation of Participation 

1. TEA asked all LEAs to complete an institute preference survey before February 11, 2022. 
2. TEA will approve district participation for in-person or virtual institute by February 25, 2022. 
3. TEA will communicate approvals and any next steps by February 25, 2022.  

 

 

 

 

https://forms.gle/7hwU716Fv2RmkeFg6


 

 

 

 

   
 

Question E-3 

The TCLAS Guidance Document lists E&T course teachers, campus principals, and college/career 
counselors as required participants at Summer Institute. Can TEA provide any flexibility on this 
requirement?  

Answer E-3 

Summer Institute will include an overview of the GYO grant, district team action planning and training 
on the E&T curriculum. It is important that campus-based GYO teams attend.  

TEA is providing the following flexibilities for attendance and will soon issue an official errata. The 
updated attendance requirements are as follows: 

• E&T Teachers (Days 1–3): Summer Institute attendance must include each E&T course teacher 
who will receive a stipend through the GYO grant. E&T teachers are required to attend each of 
the three days of summer institute.  

o If a district has been approved to attend the in-person institute and a teacher cannot 
attend on those dates, the teacher must attend the virtual institute option to remain in 
compliance.   

• Campus Principals (Day 1): Each participating GYO campus must send a member of the 
instructional leadership team—typically the principal— responsible for overseeing the GYO 
program to day one of Summer Institute. Attendance on days two and three is optional.   

o If the individual described above is unable to attend day one of Summer Institute for a 
particular campus, the LEA may choose to send a campus-based substitute to fill in. The 
LEA must ensure that the substitute shares all pertinent information back with the 
appropriate individual leading GYO. 

• College/Career Counselors (Day 1):  Each participating GYO campus must send a college/career 
counselor, or other individual responsible for E&T course scheduling and enrollment, to summer 
institute.   

o If neither of the individuals described above are available to attend day one of Summer 
Institute for a particular campus, the LEA may choose to send a campus-based 
substitute to fill in. The LEA must ensure that the substitute shares all pertinent 
information back with the appropriate team member responsible for E&T course 
scheduling and enrollment.  

As of February 14, 2022, TEA is still processing participation counts for Summer Institute. LEAs may 
formally register all institute participants later this spring, and TEA will communicate information 
regarding this process.   
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