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Can I do _______ with my 
Title II, Part A funds?

Burning Question
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Title II, Part A

Use of Funds
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1. Supplement, Not Supplant

2. Activities and/or Resources
a. Comprehensive Needs Assessment (highly recommended!)

b. District Improvement Plan

i. Alignment with challenging State academic standards

ii. Meaningful consultation and coordination

c. Reasonable

d. Necessary

e. Allocable

f. Allowable under Title II, Part A

3. EDGAR Requirements

4. LEA Policies and Procedures



Supplement, Not Supplant

Supplement, Not Supplant
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Supplement, 
Not Supplant

Title II, 
Part A
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“Funds made available under this title 
shall be used to supplement, and not 
supplant, non-Federal funds that would 
otherwise be used for activities 
authorized under this title.”

[ESSA Section 2301]



Supplement, 
Not Supplant

Title II, 
Part A 
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In order to be supplemental…

Program activities must enhance, expand, 
or extend required activities.

➢ Resource:  Supplement, Not Supplant 
Handbook (Pages 4-7)

https://tea.texas.gov/sites/default/files/SNS Handbook_4.0--revised 9-5-2019.pdf
https://tea.texas.gov/sites/default/files/SNS Handbook_4.0--revised 9-5-2019.pdf


An auditor will presume that supplanting occurs if 
the federal funds—

▪ Provide services required by State or local law;

▪ Provide same services as those provided in prior 
school year with State or local funds;

▪ Provide same services in Federal and non-Federal 
programs.

➢ Resource:  Supplement, Not Supplant 
Handbook (Pages 4-7)

Presumptions of Supplanting

https://tea.texas.gov/sites/default/files/SNS Handbook_4.0--revised 9-5-2019.pdf
https://tea.texas.gov/sites/default/files/SNS Handbook_4.0--revised 9-5-2019.pdf


The LEA is responsible for providing documentation 
to rebut a presumption of supplanting.

▪ Documentation of rescission of funds or budget 
reduction.

▪ Documentation that prior fund source is no longer 
available.

➢ Resource:  Supplement, Not Supplant 
Handbook (Pages 4-7)

Rebutting the Presumptions of Supplanting

https://tea.texas.gov/sites/default/files/SNS Handbook_4.0--revised 9-5-2019.pdf
https://tea.texas.gov/sites/default/files/SNS Handbook_4.0--revised 9-5-2019.pdf


• Is the activity/service required by state or local law?

• Did the LEA provide this activity/service in the prior year?

• What funds did the LEA use to provide the activity/service?

• Is the activity/service provided with federal funds to some 
recipients and with state/local funds to other recipients?

➢ Resource:  Supplement, Not Supplant 
Handbook (Pages 4-7)

Traditional SNS Questions to Ask When Planning

https://tea.texas.gov/sites/default/files/SNS Handbook_4.0--revised 9-5-2019.pdf
https://tea.texas.gov/sites/default/files/SNS Handbook_4.0--revised 9-5-2019.pdf


Is it allowable for Title II, Part A 
funds to be used for the 
Reading Academies? 

Question 1
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Traditional SNS precludes Title II, Part A 
from being used for the Reading 
Academies in the instances where the 
academies are a state requirement. 
Therefore, the only instance where the 
academies may be considered allowable 
under Title II, Part A is if an LEA wants to 
provide the training to non-K-3 teachers. 
The HB3 state requirement applies only to 
Principals and K-3 Teachers. 

Answer 1
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Can we use Title II to pay for 
substitutes for our teachers 
who are attending the Reading 
Academies?

Question 2
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Because the Reading Academies are a state 
requirement, Title II, Part A funds cannot 
be used to pay for substitutes for teachers 
who attend them to meet the state 
requirement. In cases where a training is 
supplemental, however, Title II, Part A 
funds can be used to pay for substitutes.

Answer 2
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Can an LEA use Title II, Part A funds to pay an 

annual membership to a job application system 

that allows applicants to submit one common 

online application to all participating LEAs? This 

system provides employers with easy access to 

thousands of applicants seeking employment in 

the education industry. Members benefit by 

avoiding the costly advertising expenses for open 

positions, and they have easy access to web-

based modules that facilitate the applicant 

screening and hiring process. 

Question 3
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An employment application system such as 
the one described is usually for all LEA 
employees, including employees that may 
not be considered intended beneficiaries 
of the Title II, Part A program (i.e. food 
service, custodial, transportation, etc.). 
This raises concerns for potential 
supplanting, as well as not meeting the 
intent and purpose of the program. 
Because of this, it is not a use of funds that 
is recommended.

Answer 3
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Would it be an allowable use of 
funds to have Title II, Part A funds 
pay the salary of an Assistant 
Superintendent who supervises 
principals? 

Question 4
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The LEA would have to be very careful to avoid a 
supplant here. If this is an existing position that 
has been paid with state/local funds, it would be 
a supplant to start paying it with Title II, Part A 
funds. Even if it is a new position, the job duties 
could also be problematic. Any general 
administrative duties for the LEA as a whole 
would likely be outside the intent and purpose of 
the Title II, Part A program. Coaching teachers 
and principals could be seen as allowable, but 
perhaps not normal supervisory duties.

Answer 4
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We were granted the Mentor 

Allotment last year and were able 

to pay for mentor stipends. This 

year, we were not granted the 

allotment, so may we go back to 

paying the stipends with Title II 

funds as in previous years? 

Question 5
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This would be an example of where the LEA 
would want to keep documentation showing that 
the state fund source that had been used is no 
longer available. (This could be minutes from a 
board meeting, or from a budget report.) This 
would be what an auditor would want to see in 
order for the LEA to successfully rebut the 
presumption of supplanting.

Answer 5
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Can Title II Part A split-fund costs 
with Title I, Part A since Title I, 
Part A funds can only cover the 
cost of Title I, Part A schools? For 
example, substitutes for training 
or programs that are evidence 
based? 

Question 6
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It would not be a supplanting issue for Title II, Part A 
funds to replace Title I, Part A funds (or vice versa) 
because those statutes only require the federal funds to 
supplement state and local funds--not other federal 
funds. However, an LEA would want to ensure that it 
could document that Title II, Part A funds have been 
prioritized to meet the needs at campuses that have been 
identified for school improvement and campuses that 
have the highest percentage of low-income students. If 
Title II, Part A funds remain after that, then this could be 
an allowable activity if it meets with LEA policies and 
procedures.

Answer 6
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An LEA has conducted its needs assessment and has, as 
part of its plan, set aside a week of training that will begin 
this year and continue annually. This week will be at the 
end of July or first of August and it is outside of the 
teachers’ contracted days. This is to be part of the LEA’s 
ongoing PD development for teachers in the classroom. 
The LEA want to separate it from all the back-to-school 
training that occurs during in-service so that teachers will 
not be so overwhelmed with information. The LEA plans 
to provide their teachers with stipends to attend that 
week since it is outside of their contract days and will also 
have to pay for some of the PD as well. Assuming the PD 
meets the criteria of T2A, would these be allowable costs 
for Title 2? 

Question 7
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It would be allowable to plan for Title II, Part A to 
cover some type of PD that the LEA wants to 
continue on an annual basis. However, they 
would need to be sure that none of the PD that 
Title II is paying for is to meet a state 
requirement. Any PD provided with Title II, Part A 
funds must be supplemental. It would be 
permissible to use Title II, Part A funds to be used 
for stipends to pay teachers for their time to 
attend supplemental training that is scheduled 
outside their contracted days.

Answer 7
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Title II, Part A
Program Contact
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Vivian Smyrl
Texas Education Agency

Vivian.Smyrl@TEA.Texas.gov

Program Support Email Address

ESSASupport@TEA.Texas.gov

Contact Information

mailto:Vivian.Smyrl@TEA.Texas.gov
mailto:ESSASupport@TEA.texas.gov
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