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Q1:  Where should the 13 requirements be “provided”? In CNA/CIP? Published locally? Documented 

locally? 

A1:  The LEA should have written documentation of these requirements, stored locally and readily 

available upon request.  The District Improvement Plan would be the most appropriate location 

for this information. It is considered best practice for the LEA to reference these requirements in 

the Campus Improvement Plan.  

Q2:   Can you describe or give an example regarding the pay for success initiative? 

A2:   The definition of Pay for success initiative can be found in Section 8101 (40) which reads: (40) PAY FOR 

SUCCESS INITIATIVE.—The term “pay for success initiative” means a performance-based grant, contract, or 

cooperative agreement awarded by a public entity in which a commitment is made to pay for improved 

outcomes that result in social benefit and direct cost savings or cost avoidance to the public sector. Such an 

initiative shall include—  

A. a feasibility study on the initiative describing how the proposed intervention is based on 

evidence of effectiveness;  

B. a rigorous, third-party evaluation that uses experimental or quasi-experimental design or other 

research methodologies that allow for the strongest possible causal inferences to determine 

whether the initiative has met its proposed outcomes;  

C. an annual, publicly available report on the progress of the initiative; and  

D. a requirement that payments are made to the recipient of a grant, contract, or cooperative 

agreement only when agreed upon outcomes are achieved, except that the entity may make 

payments to the third party conducting the evaluation described in subparagraph (B). 
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Q3: We do not have any students that qualify, but if we get a student during the school year that does 

qualify, are we supposed to set aside funds for that possibility? Is this reflected in the ESSA 

application? 

A3: Title I, Part D, Subpart 2 does not have a set-aside requirement. Funding is generated through the 

reporting of the SC9000 Student Annual Count for the Delinquent and Neglected. While the facility 

may gain more students throughout the year, only students reported on the SC9000 generate 

funding. However, keep in mind that students included on the count does not necessarily reflect 

students being serviced. 

Q4: To qualify for funding, we need to report at least 10 students from a date in October? 

A4: Correct. The LEA may choose any date in the month of October to report number of students.  

 
 
 


