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Q1:  May a homeschool participate and receive equitable services? 

A1:  A homeschool may be eligible to participate only if it can provide documentation of 501(c)(3) nonprofit 

status and the students meet program eligibility. 

Q2:   Is an evaluation of the Title I, Part A program required if private nonprofit (PNP) schools participate in 

Title I equitable services?  

A2:   Yes. An LEA must annually evaluate the Title I, Part A equitable services it provides to determine the 

progress being made in meeting participating students’ academic needs. (ESEA section 1117(a)(1)(A), 

(b)(1)(D)).  The USDE Title I, Part A Equitable Services Non-Regulatory Guidance document provides more 

details. 

Q3:   Is an evaluation of the Title IV program required if private nonprofit (PNP) schools participate in any 

Title IV, Part A equitable services?  

A3:   Yes. The evaluation of services and how the results will be used must be discussed during ongoing 

consultation meetings per the ESEA, Participation by Private Schools and Teachers, Part F, Subpart 1, 

Section 8501(c)(1)(D) and ESEA, Title IV, Part A, Section 4106 (e)(1)(E). 

Q4: We have a PNP school that is closing at the end of the month. They were participating in ESSA Title II, 
Part A; Title III, Part A; and Title IV, Part A programs. How does the LEA distribute the closing PNP 
school’s remaining funds for equitable services? 

 
A4:  For programs covered under the Title VIII Uniform Provision, if an LEA provided equitable services for 

private school students in any given year, any carryover funds for services to private school students would 

be considered additional funds for that program for public and private school students in the subsequent 

year. Those funds then would be used, along with any other carryover funds, for both public and private  
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 school students on an equitable basis. This situation might occur, for example, if private school students 

and teachers did not fully participate in the ESEA program (e.g., private school teachers opted out of a 

proposed professional development activity), even though an equitable program was planned and offered 

for those students and teachers. 

Q5: May an LEA carry over unobligated Title I, Part A funds despite the statutory requirement regarding 
obligation of funds?  

 
A5: If an LEA is providing Title I, Part A equitable services as required and meeting the obligation of funds 

requirement in ESEA section 1117(a)(4)(B), it generally should not have any, and certainly not significant, 

carryover. The ESEA, however, does not prohibit carryover of funds for equitable services and, in most 

cases, requires it. The USDE Title I, Part A Equitable Services Non-Regulatory Guidance document provides 

more details. 

Q6: If an LEA hires and supervises PNP staff to provide equitable services, would the PNP staff pay be 

considered extra-duty or contracted?  

A6: It will depend upon the type of employment arrangement.  The main difference between an employee and 

a contractor is that the employer has control over the activities of the employee, but the contractor does 

his or her work independently. The employee has a specified salary or wage and is bound by an 

employment contract. If the new employee is hired full- or part-time to provide PNP services, the salary or 

wage will be regular pay not extra-duty pay.   

Q7: If an LEA hires public school staff to provide PNP equitable services, would the LEA staff be considered 
extra-duty or contracted? 

 
A7: If the individual is already employed by the LEA and is providing services outside of normal working hours it 

is an extra-duty pay.  In that case, LEA must maintain time sheets and records of extra duties performed to 
support time and effort requirements.  

 
Q8: When determining equitable shares, the ESSA Consolidated Application rounds up and does not include 

cents. Our LEA has historically calculated equitable shares which includes the equitable shares amount 

with cents. Which amount is correct? 

A8: The LEA must use the rounded equitable services share that is calculated on the ESSA Consolidated 

Application. 

Q9: May an LEA or a third-party contractor employ a private school teacher to provide Title I, Part A services 

to private school participants? 

A9: Yes, provided certain conditions are met. An LEA may hire a private school teacher to provide Title I, Part A 

services only if the teacher is independent of the private school in the provision of Title I services. The 

private school teacher must be employed by the LEA for Title I purposes outside of the time he or she is 

employed by the private school, and the private school teacher must be under the direct supervision of the 

LEA with respect to all Title I activities. (ESEA section 1117(d)(2)).  -USDE Title I, Part A Equitable Services 

Non-Regulatory Guidance  
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