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Purple Star Campus Designation Frequently Asked Questions (FAQ) 
 

The Purple Star Campus Designation recognizes Texas district and open-enrollment schools that show 
their support and commitment to meeting the unique needs of military connected students and their 
families. The application period for the 2020-2021 school year opened on Wednesday June 10, 2020 and 
will close on Friday, August 28, 2020.  TEA has received a number of questions and will maintain an FAQ 
during the application period to support potential applicants.   

For more information on the application process, established criteria, and timelines, please visit: TEA’s 
Purple Star Campus Designation.  

Q1.  How can campuses upload multiple photos or documents in the application? 

A1.  To upload multiple documents using Windows: 

 Upload the documents into a file folder. 
 Click the file folder that contains the uploaded documents. 
 Right-click the folder, click “send to,” and click “compressed folder (zipped)”. 
 A new folder will appear on your Desktop, this zip file can now be used to upload 

multiple documents into the application.  

Q2. Our campus has a student-led transitional program; however, the students did not host a 
newcomer social event this past school year.  Can our campus still apply to earn the designation if 
we submit our plan and event dates for the 2020-2021 school year? 

A2. Yes, your campus can still apply to earn the designation.  In the application, please include the plan 
and upcoming event dates to show you will meet this criterion in the 2020-2021 school year.   

Q3. Does the campus-based military liaison have to be the person who delivers the professional 
development, or can the campus-based military liaison partner with other organizations to deliver 
the professional development to meet the criterion? 

A3. 19 TAC § 61.1063 states that the campus-based military liaison must offer professional development 
opportunities for staff members on issues related to military-connected students.  The campus-
based military liaison can choose to offer professional development opportunities themselves or 
partner with organizations or other entities to meet this criterion.   

Q4. Is it acceptable to provide a list of professional development trainings for the 2020-2021 school 
year as proof of meeting the criterion? 

A4. Yes, it is acceptable to provide a list of dates for trainings, topic, and presenter information as proof 
for meeting the criterion for the 2020-2021 school year.   

Q5. Do the professional development trainings have to meet a minimum time requirement? 

A5. No, the professional development trainings do not have to meet a time requirement.  

https://tea.texas.gov/about-tea/other-services/military-families/purple-star-campus-designation
https://tea.texas.gov/about-tea/other-services/military-families/purple-star-campus-designation
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter061/ch61ff.html
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Q6. If the campus-based military liaison does not have direct access to the Texas Student Data System 
Public Education Information Management System (TSDS PEIMS) what should they do?  

A6. The campus-based military liaison is encouraged to work collaboratively with the campus TSDS 
PEIMS Coordinator to run student data reports and ensure students are properly identified and 
coded through TSDS PEIMS.   

Q7. Would the collaboration (to ensure students are properly identified and coded through the TSDS 
PEIMS) between the campus-based military liaison and PEIMS Coordinator be sufficient to satisfy 
the requirements of the criterion? 

 A7. Yes, the campus-based military liaison working collaboratively with the TSDS PEIMS Coordinator will 
be sufficient to satisfy the requirements of the criterion. 

Q8. What happens if I close the web browser in the middle of responding to the questions without 
completing the survey?  

Q8. If the applicant closes their web browser without finishing the survey, and the utilizes the same 
computer and browser to restart survey, the survey will begin at the question they left off.   

Q9. Will data be saved if I do not finish completing the survey application in one day?     

A9. Yes, data will be saved for up to a month.  Data will be deleted after one month and the respondent 
will have to start a new survey to submit their application.   

Please submit any additional questions, concerns, and/or feedback 
to: 

military.connected.students@tea.texas.gov  
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