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Questions and Answers 

General Questions 

1. Question How is “electronic product” defined? Does that refer to digital files of our print 
content, our digital-only content, or both? 

Answer An electronic product is anything delivered through an electronic, digital, or online 
medium. Digital files of print content and digital-only content are both considered 
electronic products. 

2. Question What options do publishers have to protect copyrighted material during the review? 

Answer Publishers are encouraged to add a draft watermark across pre-adoption samples to 
protect copyrighted materials. 

3. Question How are publishers expected to incorporate machine-readable Texas Prekindergarten 
Guidelines (TPG)? 

Answer The machine-readable TPG must be used in all electronic instructional materials. They 
are available at https://teks.texasgateway.org/. The website also contains several 
guidance documents related to the integration of the machine-readable Texas 
Essential Knowledge and Skills, which are the K–12 equivalent of the TPG. It is highly 
recommended that, at a minimum, the content used in a publisher’s correlations is 
tagged using the machine-readable TPG. 

4. Question Can publishers use the STAAR® logo in adopted materials? 

Answer Under certain circumstances, yes. The STAAR logo and artwork belong to the TEA. 
Publishers may not use STAAR® as part of their company or product name nor can 
they use it to describe a product. 

Publishers may refer to STAAR® if they 

• use the registered trademark symbol ® next to it (i.e., STAAR®); 

• indicate that STAAR® is a federally registered mark owned by TEA; and 

• state that their product is not sponsored by, endorsed by, or affiliated with TEA 
(e.g., Company X is not sponsored by, endorsed by, or affiliated with the Texas 
Education Agency). 

Publishers may also use phrases like “similar to the Texas assessment program” or 
“based on Texas state assessments” to describe their products and may refer to Texas 
state assessments in generic terms in their products. 

Deliverables and Requirements 
5. Question Our digital curriculum is continually updated with new content. What does this mean 

for the "evergreen" requirement of what is approved at the beginning of the adoption? 
More specifically, if our digital curriculum contains all content that was originally 
included, can we continue to add in new/additional content? 

Answer Yes. After submitting the pre-adoption sample and prior to adoption by the State 
Board of Education, you are required to list all content changes, editorial changes, and 
corrections to errors on the List of Corrections and Editorial Changes. After adoption, 
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you must get approval from TEA or the State Board of Education (SBOE) (19 TAC 
§66.75) to add new content. Publishers with adopted materials must follow the 
substitutions and content updates procedure to make changes to adopted material. 

6. Question May content be updated after the materials are adopted? 

Answer Yes. Publishers that wish to update content in adopted materials must file a request 
with TEA and be granted permission prior to making any content updates. Updates 
include adding, removing, or changing any content. Changes to content used to 
demonstrate TPG coverage must be approved by the SBOE prior to being made in the 
materials provided to districts. 

7. Question What are the language requirements for Proclamation 2021? Must materials be 
submitted in English, Spanish, or both? 

Answer Publishers may submit materials in English, Spanish, or both. Correlation documents 
will be provided in English and Spanish. 

8. Question What is the Report of Interoperability and Ease of Use due on Monday, April 6, 2020? 

Answer The report gathers information from publishers regarding their program’s ability to 
work in different operating systems. The Report of Interoperability and Ease of Use is 
available on the Publisher Portal. This information will be provided to the SBOE and 
districts. 

9. Question Regarding the Report on Interoperability and Ease of Use, which standards of 
interoperability does this requirement refer to? Or, are we simply required to 
document whether our product(s) can integrate with other software? 

Answer There are currently no specific interoperability standards with which products must 
comply. Publishers are simply being asked to provide information related to 
interoperability. 

Samples 
10. Question Are samples due in April 2020 print samples, or can we submit digital samples (PDFs) of 

the printed product? 

Answer Sample materials of pre-kindergarten materials must be submitted in the same 
format as that which will be offered to school districts. 

11. Question May content be updated after the pre-adoption sample is submitted? 

Answer Yes. Publishers may update content in materials under consideration for adoption. 
Once pre-adoption samples are submitted, each change must be documented on the 
List of Corrections and Editorial Changes. 

12. Question Third party materials such as trade books and leveled readers are copyrighted. How 
should samples of these materials be submitted? Instead of submitting the entire 
books, would a cover and title page for each be sufficient? 

Answer Samples submitted for review must be complete versions of the final product and 
must include all content intended to be in the final product, not just the content 
identified in the correlations. If the final product will include the trade books and 
leveled readers, the sample must include them as well. 

Questions and Answers 2 
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Bids and Pricing 
13. Question How does a recurring subscription model for curriculum purchase fit in this adoption? 

Answer Publishers can submit official bids for adopted materials that include different 
subscription lengths ranging from one to eight years. 

14. Question Should shipping costs be included in bid pricing? 

Answer Publishers may not include shipping costs explicitly on official bids, but publishers 
may consider the cost of shipping when determining package and component pricing. 
Alternatively, publishers may invoice TEA separately for shipping costs if they use a 
TEA-contracted vendor. 

Accessible Materials 
15. Question Do pre-adoption samples need to be accessible? 

Answer It depends. If the final format that will be offered to schools is a PDF, the PDF must be 
made accessible prior to submission. Although not required, it is highly recommended 
that all other digital components be designed to comply with the technical standards 
of the Federal Rehabilitation Act, Section 508, and that web content be designed to 
conform to the WCAG 2.0, Level AA. Products that are designed to conform to these 
standards in the early stages of development are much more likely to successfully pass 
the required accessibility audit. 

16. Question According to the schedule, TEA will provide contact information of designated braille 
producers to convert files on Monday, January 11, 2021, and by Monday, January 25, 
2021, the publisher will be required to submit to the “designated braille producer” the 
following: “Three preliminary copies of adopted print student materials, one high-
quality PDF, one copy of NIMAS files, and a screenshot from the NIMAC Validation 
Wizard showing that each file has passed validation due to designated braille producer” 
(draft, page 10). To be clear, is the publisher allowed to work with any vendor to 
produce the NIMAS files and begin doing so prior to the announcement of the 
designated braille producer on Monday, January 11, 2021, in order to have necessary 
samples available to delivery to any of the designated braille producers by Monday, 
January 25, 2021? 

Answer Yes. Publishers can work with any vendor to produce NIMAS files and should begin 
that work prior to the announcement of the producers. 

17. Question Are the accessibility rules for teacher-directed materials or student materials? 

Answer All materials, regardless of the intended audience, are required to be accessible. 

Correlations and Breakouts 

18. Question Should publishers correlate to the “By around 48 months of Age” skill level or to the 
“End of Prekindergarten Year Outcomes?” 

Answer Publishers must correlate to the end-of-year outcomes. 

Questions and Answers 3 



     

       
  

       
    

      
    

       
      

  

           
   

      

    
   

 

    
      

    
 

     
 

      
     

  

    
  

     
   

       
 

    

        
    

 

      
    

      
    

      
  

    
 

  

19. Question How do you expect correlated content for digital course submissions to be referenced 
on the correlation document? 

Answer Publishers must provide the component ISBN, page number, and a hyperlink that 
directs users to the exact locations of the content that the publisher believes 
sufficiently addresses the breakouts of the end-of-year outcomes. The correlations of 
online products must also be embedded in the product. 

20. Question When you say that publishers must embed correlations, do you mean that the 
correlations must be on our native site, that we must put a direct link on the 
correlation document, or both? 

Answer Both. Links are required on the correlation document, but providing them does not 
meet the embedding requirement unless the document is integrated into the digital 
program. Publishers can choose how they embed the correlations. 

21. Question Does the state review panel use the publisher-supplied correlation document as its 
primary reference for locating coverage of the TPG, or is the publisher correlation only 
a secondary aid? 

Answer The state review panels use the publisher-supplied correlation document as their 
primary reference as they review the instructional materials. The importance of 
carefully constructed and accurate correlations cannot be overstated. 

22. Question Can the same citation be provided for more than one breakout and/or end-of-year 
outcome? 

Answer Yes. The breakouts are created to make the review of materials easier for state 
review panels. They are not intended to imply that individual breakouts or even 
individual end-of-year outcomes require unique content. 

23. Question Can the same citation be provided for both the teacher materials and the student 
materials? 

Answer Yes. The best, most closely aligned content should be provided in both sets of 
correlations for each breakout. Providing different citations for the material intended 
for teacher use and the material intended for student use can be confusing for review 
panelists and should be avoided. 

24. Question Is there a requirement to submit student-facing materials? 

Answer Yes. In order to be eligible for adoption, instructional materials must meet at least 50% 
of the TPG in the materials designed for student use and materials designed for 
teacher use. 

25. Question Can content in material intended for teacher use be used to meet the requirement to 
address the TPG in the material intended for student use? 

Answer Yes, in certain circumstances. If there is content that is intended for use primarily by 
the student, and the publisher chooses to offer that content in the material intended 
for teacher use (e.g., digital teacher product with pages intended to be shared with 
students), then that content may be used to meet the requirement to address the 
TPG in the material intended for student use. State review panels have the discretion 
to determine whether content is intended primarily for student use. 

Questions and Answers 4 



     

 

    
   

    
  

     
   

        
  

      

         
 

    
   

  

  
      

   
  

     
 

     

     
   

     
      

 

      
   

   

     
    

         
     

 
 

     
   

  

     
     

    

---

26. Question Can content in the material intended for student use be used to meet the requirement 
to address the TPG in the material intended for teacher use? 

Answer Yes. The teacher has access to content that is intended for teacher use, content that 
is intended for student use, and content that is intended for both. Therefore, citations 
for content in materials intended for student use may meet the requirement to 
address the TPG in the teacher materials. 

27. Question Will the state review panels accept products that are not assembled in a specific scope 
or sequence? 

Answer There is no scope and sequence requirement in the SBOE adoption process. 

28. Question Should coverage of an end-of-year outcome be only in the printed content or can one 
be covered by accessing a companion website or other digital resource? 

Answer TPG coverage may occur in any component of a submission, including a companion 
website or other digital resource. Links to outside resources should be direct, and the 
content should be easy for users to access. 

Before including links to outside web resources, publishers should remember that, if 
the product is adopted, they will be required to sign a contract that requires the 
content to be available for at least eight years. They should also be aware of other 
website restrictions found in 19 TAC §66.29. 

29. Question Are we required to print the TPG on any student materials or on any teacher 
materials? 

Answer No. Printing the actual text of the TPG is not required in student or teacher materials. 

30. Question Does the requirement for 50% coverage of the TPG in both the teacher and the student 
materials require 50% coverage in each domain or an overall 50% coverage? 

Answer In order to be eligible for adoption, materials must meet at least 50% of the TPG in 
each domain in the materials designed for student use and the materials designed for 
teacher use. 

31. Question Is it correct that if a publisher misses one breakout of an end-of-year outcome that has 
several breakouts, the whole outcome is considered “not met,” and even the 
breakouts that were met are discounted and do not count toward the 50%? 

Answer That is correct. The 50% requirement refers to end-of-year outcomes, not breakouts. 
The purpose of parsing each outcome into breakouts is to ensure that each portion of 
an outcome is addressed. Accordingly, if all the breakouts of an outcome are not 
sufficiently covered, then the entire outcome is considered not addressed and does 
not count toward the 50%. 

32. Question What constitutes a citation? The mention of the word on a page? What about a 
definition followed by two examples? Can that count as three citations even though it 
is all on one page? 

Answer The proclamation defines citation as “The identification of one specific example of 
content that covers one element of the TPG.” To be an example of content that 
covers one of the TPG, the content must provide 1) an opportunity for the teacher to 
teach the knowledge or skill, 2) an opportunity for the student to learn the 
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knowledge or skill, or 3) an opportunity for the student to demonstrate the 
knowledge or practice the skill. It is permissible to have more than one citation on a 
page or screen. The mention of a word on a page does not constitute coverage. 

33. Question Does a definition of the word in the glossary count in either the student or teacher 
edition? 

Answer No. Content in the table of contents, appendices, including glossaries, or other front-
or end-matter is not considered part of the student text narrative, an end-of-section 
review exercise, an end-of-chapter activity, or a unit test and, therefore, cannot be 
used to satisfy the requirements for TPG coverage. 

English Language Proficiency Standards (ELPS) 
34. Question Recent proclamations have required materials submitted for adoption to address the 

ELPS. Is coverage of the ELPS required by Proclamation 2021? 

Answer No. Coverage of the ELPS is not required for prekindergarten systems. 

Questions and Answers 6 



     

   
     

      

     

     

   

     

Glossary of Acronyms 
ELPS – English Language Proficiency Standards 

ISBN – International Standard Book Number 

NIMAS – National Instructional Materials Accessibility Standard 

SBOE – State Board of Education 

TEA – Texas Education Agency 

TPG – Texas Prekindergarten Guidelines 
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