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Application Process 
 

Question – Is there a deadline for submitting the application? 
 

Answer – Although the application may be submitted at any time, we request school districts give us a 
minimum of 30 days for application review. School districts must receive approval from the 
Texas Education Agency (TEA) before initiating the program. The TEA will notify each 
applicant of its approval status to operate an OFSDP. 

 
Question – Does a district or charter school have to reapply each year to participate in the 

program? 
 

Answer – Yes – An application must be completed and submitted annually in order to participate in 
the OFSDP. The board of trustees of a school district or charter school must approve the 
application. The board must include the OFSDP as an item on a regular agenda for the 
board meeting providing options for public input concerning the proposed application before 
applying to operate an OFSDP. 

 
Question – Where do I send the completed application? 

 
Answer – Please send the application to: 

 
OPflex@tea.texas.gov 

 
Optional Flexible School Day Program 
State Funding Division 
Texas Education Agency 
1701 North Congress Avenue Austin, TX 78701 

 
 

Eligibility 
 

Question – Can all grade levels participate? 
 

Answer – A student in any grade level is eligible to participate in an OFSDP if the student: 
 

- is at risk of dropping out of school, as defined by the TEC, §29.081; 
 

- is attending a campus implementing an innovative redesign with an approved campus 
turnaround plan in accordance with 39.107;  

 
- is attending a community-based dropout recovery education program, as defined by the 
TEC, §29.081(e-1) and (e-2); 

 
- is attending an approved early college high school program, as 
defined by the TEC, §29.908; 

 
- as a result of attendance requirements under the TEC, §25.092, will be denied 
credit for one or more classes in which the student has been enrolled. 

mailto:Melani.escobar@tea.texas.gov


 
 

Question – Can a student attend class at any time? 
 

Answer – A student must receive instruction in the OFSDP at least 45 minutes on a given day for 
instructional contact time to be recorded. 

 
 
 

Question – If a student is enrolled in the OFSDP are they eligible to participate in UIL 
competitions? 

 
Answer – A student enrolled in an OFSDP program may participate in a competition or other activity 

sanctioned or conducted under the authority of the UIL only if he or she meets all UIL 
eligibility criteria. 

 
 

Funding 
 

Question – When does the school district receive funding for OFSDP attendance? 
 

Answer – The State Funding Division will use the Public Education Information Management System 
(PEIMS) attendance data to calculate the amount of state funding earned for participation in 
the OFSDP. Districts will receive funding through the FSP settle-up process which occurs in 
September of the following school year for school year OFSDP and in April of the following 
school year for credit recovery OFSDP. 

 
Question – Is the OFSDP a grant program? 

 
Answer – The OFSDP is not a competitive grant program. The OFSDP provides an alternate method 

of attendance accounting. 
 

Question – Can a school district or charter school incorporate the Texas Virtual School Network 
(TxVSN) program within the OFSDP? 

 
Answer – No – TxVSN program instruction has different attendance accounting rules. OFSDP 

funding is based on the total eligible minutes of instructional contact time each student 
receives. 

 
Question – How are OFSDP Students coded for student attendance accounting purposes? 
 
Answer - Per the Student Attendance Accounting Handbook, Section 3.2.1 ADA Eligibility Coding, 

OFSDP Students should be code 7 or code 8. 
 
 ADA Code 7 – Eligible Alternative Attendance Program Participation 
 Code 7 applies to a student who is eligible to participate in and is enrolled and provided 

instruction in an alternative attendance program, such as the Optional Flexible School Day 
Program (OFSDP) or the High School Equivalency Program (HSEP). 

 
 ADA Code 8 – Ineligible Alternative Attendance Program Participation 
 Code 8 applies to a student who is enrolled and provided instruction in an alternative 

attendance program, such as the OFSDP or HSEP, but is ineligible to participate in the 
program. 

 
   
 

 

https://tea.texas.gov/Finance_and_Grants/Financial_Compliance/Student__Attendance_Accounting_Handbook/


Question – Can a student earn more than the equivalent of one ADA in a 12 month period? 
 
Answer – No.  For funding purposes, attendance for a student for a 12-consecutive-month school   

year cannot exceed the equivalent of one student in ADA with perfect attendance. 
  
 Instructional time for the OFSDP is funded at the same rate under the FSP formulas as 

attendance for ADA in the traditional program; however, a single course cannot accrue more 
than 10,800 minutes, and a full-time equivalent student is expected to have a total of 43,200 
minutes of instruction per year to generate one ADA.  

 
For an eligible OFSDP student attending summer school OFSDP courses for credit  
recovery, funding is limited to only funding for the attendance necessary for the student to  
recover class credit. 
  
 

Question – How do districts make sure that student does not earn more than the equivalent of one 
ADA in a 12 month period? 
 
Answer – Per the Student Attendance Accounting Handbook, section 11.6.3 Participation in the 

OFSDP and the Regular Attendance Program.  
  
 Students must not be simultaneously enrolled in the OFSDP and the traditional attendance 

program, in terms of how the student’s attendance is reported in the attendance accounting 
system. However, it is acceptable for a student to earn both traditional attendance and 
OFSDP attendance if the student’s enrollment status changes from a traditional program to 
the OFSDP or if the status changes back to a traditional program from the OFSDP.  

 
 The sum of traditional ADA earned and OFSDP ADA earned must not exceed one ADA 

total.  Districts should use the following formula to ensure that students do not generate 
more than one ADA total.   

 
Maximum OFSDP minutes a student is eligible = (180 - Traditional Days Present x 240) 

 
 

Question – Where can I get more information or get assistance? 
 

Answer – Please see the OFSDP webpage for information resources and contact information: 
 
https://tea.texas.gov/Finance_and_Grants/State_Funding/Additional_Finance_Resources/Optional__Flexi
ble_School_Day_Program/ 
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