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Languages Other Than English - Frequently Asked Questions 
 
 

GENERAL QUESTIONS  

1. Which languages are included in languages other than English (LOTE)? 
 
Any world language other than English, including American Sign Language (ASL), is 
considered a language other than English. Currently, students may earn credit by taking 
ASL, Arabic, Chinese, French, German, Hindi, Italian, Japanese, Korean, Latin, 
Portuguese, Russian, Spanish, Turkish, Urdu, or Vietnamese. 
 
In addition, certain computer programming languages can be used to satisfy the LOTE 
two-credit graduation requirement. (Also refer to questions 15 and 22.) 
 

2. How or where can we find the LOTE standards?  
 
The Texas Essential Knowledge and Skills (TEKS) for LOTE are on the Texas Education 
Agency‘s website as part of Texas Administrative Code (TAC) Chapter 114.  
 

3. Where can I find instructional materials and professional development related to the 
LOTE TEKS? 
 
The list of currently adopted instructional materials can be found on the Instructional 
Materials Division webpage. This page provides links to currently adopted materials in 
the ordering system.  

 
Currently, the Texas Education Agency (TEA) does not provide professional development 
related to the implementation of the revised LOTE TEKS.  
 

4. Some LOTE courses previously included in the Public Education Information 
Management System (PEIMS) are no longer available. Why?  
 
The LOTE course list was updated to include only those aligned with the currently 
approved educator certificates and certification rules. Districts must ensure that 
instructors are appropriately certified to teach any TEKS-based course. 

  

http://stage.tea.texas.gov/index2.aspx?id=5714&cmsMode=Preview#1
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter114/index.html
http://tea.texas.gov/Academics/Instructional_Materials/
http://tea.texas.gov/Academics/Instructional_Materials/
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5. Are  districts required to implement the TEKS for LOTE?   
 
Yes. In TAC §§74.2 and 74.3, districts are required to offer and teach the TEKS for LOTE 
at kindergarten through grade 8 to the extent possible. At grades 9-12, districts must 
offer Levels I, II, and III or higher of the same language in at least one language.  
 

6. Is there a state curriculum guide for LOTE?   
 
No. The TEA does not provide a state curriculum guide; however, the LOTE TEKS are the 
state standards that identify what students should know and be able to do after 
completing a LOTE course.  
 
Each district has the authority to determine how the learning standards for any course 
are implemented. The guidelines, sequencing, instructional materials, and methodology 
for delivering a course are determined at the local district level.  

 

AWARD OF CREDIT 

7. How can a district obtain credit-by-examination assessments (CBEs) for LOTE? 
 
The University of Texas at Austin and Texas Tech University are authorized to provide 
CBEs. With local board approval, a district may also purchase or develop examinations 
that thoroughly test the essential knowledge and skills in the applicable course level for 
the purposes of credit by examination. Refer to TAC §74.24(a)(3) and (4) for details. 
 

8. What is the passing score for students who are native speakers or have had some prior 
instruction who decide to take a credit-by-examination assessment (CBE)?  
 
The passing score for students who have not had any prior instruction is 80%. The 
passing score for students who have had prior instruction is 70%. Refer to TAC 
§74.24(c)(8) and (12) for details. 
 

9. Can a student who comes to a district from another country satisfy the state graduation 
LOTE requirements with his/her native language? 
 
It depends. The district is responsible for the award of credit and is allowed a variety of 
methods to determine student proficiency in course content. If a district determines, by 
whatever method is approved by the district, that the student demonstrates mastery in 
the TEKS for a LOTE course and the expected level of language proficiency, then the 
student may be awarded credit. 

http://stage.tea.texas.gov/index2.aspx?id=5714&cmsMode=Preview#3
http://stage.tea.texas.gov/index2.aspx?id=5714&cmsMode=Preview#4
http://stage.tea.texas.gov/index2.aspx?id=5714&cmsMode=Preview#5
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074c.html#74.24
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074c.html#74.24
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074c.html#74.24
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10. Can a student receive credit for LOTE courses offered in the elementary and middle 
school?  

Yes. TAC §74.26(b) states that courses designated for grades 9-12 may be offered in 
earlier grade levels. A course must be considered completed and credit must be 
awarded if the student has demonstrated achievement by meeting the standard 
requirements of the course. A district may also choose to award credit proportionally to 
a student who has successfully completed only a portion of the course.  
A student who successfully completes a course in ASL while in elementary school may 
satisfy one credit of the two credits required in LOTE (TAC §74.12(b)(5)(G)). 
Additionally, elementary students may earn one of the required high school credits by 
successfully completing a dual language immersion program. (Also refer to question 14.) 

11. Can students with prior instruction or existing proficiency, including native speakers of 
other languages, who are placed in upper level courses, be awarded credit for lower 
level course work? 

Yes. For students who are able to successfully complete the second or higher level LOTE 
course, districts may also award credit for the lower level course(s) by verifying that the 
student has demonstrated that the requirements of both level courses have been 
successfully met. This policy is only available within the LOTE subject area because the 
course levels are based on increasing proficiency and the knowledge and skills of the 
lower level course(s) are subsumed within each upper-level course. 

12. If a district does not offer courses in a particular language, how can the student fulfill 
their graduation requirements?  
 
• Students may enroll in a college course and receive high school credit. The district 

should determine the appropriate course that matches the level the student needs 
to complete. The college course must include all the TEKS for the LOTE course for 
which the student is seeking to earn credit.  

• Students may take correspondence courses or distance learning courses. The only 
two institutions approved for correspondence courses are University of Texas at 
Austin and Texas Tech University. There is no restriction for distance learning 
providers. Both correspondence and distance learning courses must include all the 
TEKS for the LOTE course(s) for which the student is seeking to earn credit. 

• Students may enroll in an online course. The Texas Virtual School Network (TXVSN) 
catalog offers TEKS-based courses that are approved by the TEA and taught by 
Texas-certified teachers trained in best practices for online instruction. Please refer 
to the TXVSN catalog for currently available courses. 

  

http://stage.tea.texas.gov/index2.aspx?id=5714&cmsMode=Preview#8
http://stage.tea.texas.gov/index2.aspx?id=5714&cmsMode=Preview#8
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074c.html#74.26
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074b.html#74.12
https://catalog.mytxvsn.org/
https://catalog.mytxvsn.org/
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DELIVERY OF INSTRUCTION 

13. Can we use Rosetta Stone or similar instructional resources for LOTE instruction? 

Yes. A local school district may provide instruction in a variety of arrangements and 
settings. The local school district must ensure that the instructional materials used for a 
course address all the TEKS for the course and provide students the opportunity to 
demonstrate the required proficiency level upon completion of the course. Districts 
must ensure that instructors are appropriately certified to deliver course content. 

14. Can a student be awarded high school credit for completing a dual language immersion 
program at an elementary school? 

Yes. In accordance with TEC §28.0051 and TAC §74.12(b)(5)(F), a student may satisfy 
one credit of the two LOTE credits required for graduation by successfully completing a 
dual language immersion (DLI) program at elementary school. 

To successfully complete a DLI program, a student must satisfy the following three 
requirements. 

1. The student must have participated in a dual language immersion program for at 
least five consecutive school years. 

2. The student must achieve high levels of academic competence as demonstrated 
by performance of meets or masters grade level on both the mathematics and 
reading State of Texas Assessments of Academic Readiness (STAAR®) in English 
and Spanish, as applicable, in at least one grade level. 

3. The student must achieve proficiency in both English and a language other than 
English as demonstrated by scores of proficient or higher in the reading and 
speaking domains on language proficiency or achievement tests in both 
languages. 
 

15. How should district document the award of credit for completion of the DLI program at 
an elementary school? 

The award of credit must be clearly indicated on the student’s academic achievement 
record (AAR) using the appropriate high school course PEIMS code. The second credit of 
LOTE must be in the same language as the successfully completed dual language 
immersion program. 

  

http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074b.html#74.12
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16. Can a student be awarded credit for a language studied abroad?  

Yes. It is recommended that the student obtain permission from their local school 
district prior to studying abroad and that the district and student determine in advance 
if the selected course includes the TEKS for the corresponding LOTE course. Ultimately, 
the district is responsible for awarding credit in accordance with TAC §74.26(a)(2). 

GRADUATION REQUIREMENTS—FOUNDATION HIGH SCHOOL PROGRAM 

17. How many years of a language other than English are required for students to graduate 
on the Foundation High School Program? 

Two levels of the same language are required for graduation on the Foundation High 
School Program. A student cannot combine course or credits from different languages 
to meet the LOTE requirement. Students may also meet the LOTE requirement by 
earning two credits in computer programming languages selected from Computer 
Science I, II, and III,  AP Computer Science A, AP Computer Science Principles, IB 
Computer Science Standard Level, and IB Computer Science Higher Level. 

18. Are there any exceptions for the LOTE requirement on the Foundation High School 
Program? 

No. There are no exceptions for the LOTE requirement. However, the State Board of 
Education (SBOE) has defined certain substitutions for this requirement based on 
student ability. These substitute courses are specified in TAC §74.12(b)(5)(C) and (E).  

19. If a student used a substitution for the LOTE graduation requirement, how do we 
indicate that information on the transcript?  

Any course other than a LOTE course taken to satisfy the LOTE requirement should be 
documented by using the code for the course and adding the special explanation code 
“8” in the Texas Records Exchange (TREx) system. For example, for World Geography 
Studies, add the “8” code.  

20. Can a student earn an endorsement if the student applied a substitution for the LOTE 
graduation requirement?  

Yes. As long as the student completes the Foundation High School Program 
requirements in a manner consistent with the rules established by the SBOE, the 
student may also complete an endorsement. 

http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074c.html#74.26
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074b.html#74.12


Languages Other Than English - Frequently Asked Questions 

Curriculum Standards and Student Support Division                                                                               Updated 8/25/2020 

21. What is required to earn an arts and humanities endorsement in LOTE on the 
Foundation High School Program? 

 
According to TAC §74.13(f)(4)(B-D), students must complete the requirements of the 
Foundation High School Program and one of the following combinations from TAC 
Chapter 114:  

• Four levels of the same language in LOTE, which may include Advanced 
Language for Career Applications 

• Two levels of the same language in LOTE and two levels of a different language 
in LOTE 

• Four levels of American sign language (ASL)  
 

22. Are special education students required to complete the language requirement for 
graduation?  

Yes. Students receiving special education services must complete two credits of the 
same language to meet graduation requirements. Refer to TAC §89.1070 for further 
guidance on graduation requirements and modification for students receiving special 
education services. (Also refer to question 20.) 
 

23. We have a junior/senior who has enrolled in our district and does not have any credits 
for LOTE. How will these students meet the requirement to graduate on time? 

Districts are responsible for ensuring that students complete the graduation 
requirements. There is no exemption from the LOTE requirement of the Foundation 
High School Program. Districts may offer accelerated instruction, online or distance 
learning, or other methods to ensure a timely graduation for these students. 
 

24. A student came to our district with LOTE credit in a language our district does not offer. 
Can we substitute a different LOTE course? 

No. The use of substitutions on the Foundation High School Program is based on student 
ability and not course availability. Districts are expected to make every attempt for the 
student to complete the graduation requirements as stated. Districts may offer 
accelerated instruction, online or distance learning, or other methods to ensure a timely 
graduation for these students. 

  

http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074b.html#74.13
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter089/ch089aa.html#89.1070
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25. Which computer programming courses may meet the LOTE requirement? 

The SBOE has identified specific computer programming courses that may meet the 
LOTE graduation requirement. The only courses that may meet the LOTE requirement 
are the following career and technical education (CTE) courses: 

• Computer Science I 
• Computer Science II 
• Computer Science III 
• AP Computer Science A  
• AP Computer Science Principles 
• IB Computer Science Standard Level 
• IB Computer Science Higher Level 

 

26. Can the two-credit AP Computer Science A and the two-credit IB Computer Science HL 
courses also meet the advanced math requirement? 

Yes. TAC §74.11(k) states that the district must allow the student to apply one of the 
two credits to meet the LOTE requirement and one credit to meet the advanced 
mathematics requirement. The student can earn two credits by completing either of 
these courses. The PEIMS code table contains two codes for each course to reflect the 
correct attribution of these credits. 
 
Please note that this rule does not apply to IB Computer Science SL. 
 

27. Are there any performance acknowledgements for language proficiency? If so, how can 
students meet these requirements? 

A student may earn a performance acknowledgment on the student's transcript for 
outstanding performance in bilingualism and biliteracy. Refer to TAC §74.14(b) for the 
specific qualifying criteria. 
 

28. Will computer science courses used to meet the high school LOTE requirement be 
allowed to meet college entrance requirements regarding LOTE?  

Colleges and universities set their own entrance requirements. Consequently, a student 
should verify admission requirements with each college or university.  

http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter130/index.html
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074b.html#74.11
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074b.html#74.14
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