
 

 
 

 
 Requesting Approval of Community-Based Fine Arts Programs Instructions  

In accordance with the Texas Education Code (TEC), §28.025(b-9), each school district or open 
enrollment charter school may allow a student to satisfy the fine arts credit required for 
graduation on the foundation high school program by participating in a community-based fine 
arts program not provided by the district or charter school in which the student is enrolled. The 
district or charter school must apply to the commissioner of education for approval of the 
community-based fine arts program.  
 
Instructions for district personnel requesting approval of a community-based fine arts program:  
 

1. Prior to submission of the approval request to the Texas Education Agency (TEA), certify 
that the program provides instruction in all of the Texas Essential Knowledge and Skills 
for one fine arts course as defined by Chapter 117, Texas Essential Knowledge and 
Skills for Fine Arts, Subchapter C, High School prior to submission of the approval 
request to the Texas Education Agency (TEA).  

 
2. Complete the “Community-based Fine Arts Program Approval Request.”  

 
3. Submit the application electronically as an email addressed to 

curriculum@tea.texas.gov. The subject line should read “Community-based Fine Arts 
Program Approval Request.” You will receive an electronic reply within five working days 
and subsequent correspondence addressed to the superintendent with information 
regarding approval or denial of your request. Community-based fine arts programs are 
approved for three years.  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


