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Division of School Improvement FAQs 

 

 
Implementation of Turnaround Plans 

1. Our campus received an acceptable performance rating (Overall A-C). Do we have to implement the 
turnaround plan? 

Campuses that were 2nd year Improvement Required (IR) in 2018-19 that received an acceptable rating in 
August 2019 have the option to implement the plan as written, implement a modified version of the 
turnaround plan, or withdraw the turnaround plan. The district’s board of trustees decides to implement, 
modify, or withdraw the turnaround plan. (Texas Education Code (TEC), Section 39A.110(a))  

A campus that was rated 3rd year or higher IR in 2018-19, therefore ordered to implement a turnaround 
plan, must continue to implement the turnaround plan without modification until the campus receives 
two consecutive acceptable performance ratings. Once a campus receives two consecutive acceptable 
ratings, the district may modify the plan. (TEC 39A.110(b)) 

 
2. If we are implementing a turnaround plan, which template do we use? 

Campuses implementing a turnaround plan are currently implementing one of three templates.  

The DCSI of campuses implementing a turnaround plan written in school year 2015-2016 or 2016-2017 
are asked to contact their School Improvement Specialist for guidance on template flexibility. 

Campuses implementing a turnaround plan written in school year 2017-2018 or 2018-2019 should use 
the implementation plan found within the Turnaround Plan. School Improvement Specialists will email 
an updated 2017-2018 turnaround plan to campuses that are implementing the turnaround plan for 
the second year. 

 
3. What happens if the campus fails to receive an acceptable rating (Overall A-C) again in 2020? 

If a campus 1) was ordered to develop a turnaround plan in 2018-19, 2) receives an acceptable rating in 
the August 2019 ratings, 3) still decides to implement the turnaround plan, and 4) fails to receive an 
acceptable rating in August 2020, the board may decide to continue to implement year 2 of the 
turnaround plan as part of the campus’ intervention requirements, or the campus may develop a new 
targeted improvement plan. 

If a campus 1) was implementing a turnaround plan in 2018-19, and 2) receives an acceptable rating in the 
August 2019 ratings, the campus will continue to implement the commissioner-approved version of the 
turnaround plan in 2019-20. If that campus then fails to receive an acceptable rating in August 2020, the 
campus must continue to implement the commissioner approved version of the turnaround plan since it 
has not yet received two consecutive acceptable ratings.   
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Paired campuses 
4. Why is our district’s Pre-K campus rated as an Overall F? 
When a campus does not have grades that are tested via the State of Texas Assessment of Academic 
Readiness (STAAR) program, that campus must be paired with a campus that does have grades tested by 
STAAR or with the district. The district makes the determination of the campus with which the non- tested 
campus will be paired or chooses to pair the campus with the district for accountability purposes. If the 
campus or district that the Pre-K campus is paired with is rated Overall F, then the same rating is assigned 
to the Pre-K campus. For additional information on the pairing of campuses, please see Chapter 7 of the 
2019 Accountability Manual: 
http://tea.texas.gov/sites/default/files/Chapter%207%202019%20Other%20Accountability%20System%2
0Processes_adopted.pdf 
 
5. How are interventions applied to a paired campus? 
All campuses rated Overall D or F, (paired campuses only receive overall scores and are not eligible for 
federal identification) are required to engage in the state’s continuous improvement process, develop and 
submit via ISAM a targeted improvement plan, turnaround plan, or turnaround implementation plan that 
addresses the identified needs of the campuses, and provide periodic progress reports on the 
implementation and impact of the goals and strategies of the plan. Districts have the option of creating a 
combined plan for the paired campuses or a separate plan for each campus. If the district chooses to 
create a single plan for both paired campuses, all grade levels at both campuses should be addressed in 
the plan, and both campus’ Campus Leadership Teams must be involved in developing the plan. To ensure 
alignment of the strategies developed for the tested and non-tested paired campuses, the CIT, which 
includes the District Coordinator of School Improvement (DCSI) assigned to the tested campus, should also 
be assigned to the non-tested campus. 

 
6. Will paired campuses be required to receive an ESF Diagnostic? 

Campuses rated Overall F that are not currently implementing a turnaround plan will be required to 
participate in an Effective Schools Framework (ESF) Diagnostic. Districts will have the option of either one 
combined Diagnostic for the paired campuses or a separate Diagnostic for each campus. Districts will be 
required to use local funds to cover the cost of the ESF Diagnostic unless the STAAR-tested campus has 
been identified Comprehensive. 

 
Public meetings 

7. When is my campus required to hold a public meeting? 
Campuses identified for school improvement are required to hold a public meeting to discuss the 
performance of the campus and campus performance objectives as well as solicit input on the targeted 
improvement or turnaround implementation plan. For additional information on required public 
meetings, please refer to the Public Hearings and Meetings Requirements guidance posted on our 
website. 
 
 

 
 

http://tea.texas.gov/sites/default/files/Chapter%207%202019%20Other%20Accountability%20System%20Processes_adopted.pdf
http://tea.texas.gov/sites/default/files/Chapter%207%202019%20Other%20Accountability%20System%20Processes_adopted.pdf
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Hurricane Harvey Waiver 
 

8. Does my campus need to implement its Turnaround Plan if we received an acceptable rating in 
2019? 

Campuses that were 2nd year Improvement Required in 2017-2018, received a Hurricane Harvey waiver in 
2018-2019 and then received an acceptable rating (Overall A, B or C) for school year 2019-2020 would 
have the option to implement the plan as written, implement a modified version of the turnaround plan, 
or withdraw the turnaround plan. The district’s board of trustees decides to implement, modify, or 
withdraw the turnaround plan. 
 
Campuses that were implementing a turnaround plan in 2017-2018, received a Hurricane Harvey waiver in 
2018-2019 and then received an acceptable rating (Overall A, B or C) for school year 2019-2020 would be 
required to continue implementing the turnaround plan. The campus must continue to implement the 
turnaround plan without modification until the campus receives two consecutive acceptable performance 
ratings. Once a campus receives two consecutive acceptable ratings, the district may modify the plan. 
 
9. What interventions does my campus follow after receiving a Hurricane Harvey waiver? 

The Hurricane Harvey waiver paused interventions for any applicable campus during the 2018-2019 school 
year. Campuses will continue to implement appropriate interventions based of the years of unacceptable 
ratings excluding the 2018-2019 school year. For example, if a campus was 2nd year IR in 2017-2018, 
received a Hurricane Harvey waiver in 2018-2019 and then received an overall F for the 2019 Ratings, the 
campus would be labelled as 3rd year Overall F for the 2019-2020 school year. 

 
ISAM 

10. ISAM will not allow me to submit my DCSI Attestation statement, “Missing Information: Review 
Contact”. 

To submit documents in ISAM, the district must assign a contact to the campus review. By clicking “Review 
Contact” in the left navigation panel, the district can assign an Accountability Team member to the review. 
Districts will need to ensure the desired Accountability Team member has been assigned to the campus 
under the district “Contacts” page.  

 
 


