
 
 

 
  

 
 

 
 

   

        
     

 
   

  

 
 

 
    

 
 

   
 

     
   

 
  

 
   

  
 

    
 

   
      

   
 

  
     

  
 

  
 

   
 

 

Optional Flexible School Day Program (OFSDP) 
Frequently Asked Questions 

Updated November 2021 

Application Process 

Question: Is there a deadline for submitting the application? 

Answer: No – The application may be submitted at any time; however, we request school 
districts allow a minimum of 30 days for application review. School districts must 
receive approval from the Texas Education Agency (TEA) before initiating the 
program. TEA will notify each applicant of its approval status to begin operating an 
OFSDP. 

Question: Does a district or charter school have to reapply each year to participate in the 
program? 

Answer: Yes – An application must be completed and submitted annually in order to 
participate in the OFSDP. 

Question: Is a board meeting required for OFSDP approval? 

Answer: Yes – The program requires the board of trustees of the school district or the 
governing board of the open-enrollment charter school to discuss the proposed 
application and/or progress of the program before applying to operate an OFSDP 
each year. However, starting with the 2020-2021 school year the OFSDP 
application no longer needs a separate board meeting. OFSDP must be included as 
an item on a regular agenda for the board meeting, providing options for public 
input concerning the proposed application before applying to operate an OFSDP. 

Question: How do I submit the completed application? 

Answer: All applications should be emailed to OPFLEX@tea.texas.gov. The district/charter 
school name must be included in the file name of each attachment. Application 
and appendices should be sent as separate attachments in the following formats: 

1. The application (PDF file format) 
2. Appendix Three responses (PDF file format on district letterhead) 
3. Appendix Five (MS Excel file format) 

Question: How long does it take to get the application approved? 

Answer: It could take up to 30 days, so it is best to submit the application at least 30 days 
prior to the anticipated start date. 

mailto:OPFLEX@tea.texas.gov


 

  

  
    

  
   
      

    
     

  
    

  
   

  

   
    

   
   
  
   
  
  

 
   

  
  

  
   

 
  

 
  

 
   

 

  
 

  
  

 

 

 
 

 

 

 
 
 
 
 

 

Eligibility 

Question: Can all grade levels participate? 

Answer: A student in any grade level is eligible to participate in an OFSDP if the student: 
• is at risk of dropping out of school, as defined by the Texas Education Code 

(TEC), §29.081, 
• is attending a campus implementing an approved innovative campus plan, 
• is attending a TEA-designated Early College High School (ECHS), as defined by 

the TEC, §29.908, Pathways in Technology Early College High School (P-TECH), 
as defined by the TEC, §29.553, or Industry Cluster Innovative Academy (ICIA), 

• is attending a community-based dropout recovery education program, as 
defined by the TEC, §29.081 (e-1) or (e-2), or 

• as a result of attendance requirements under the TEC, §25.092, will be denied 
credit for one or more classes in which the student has been enrolled. 

Question: Can a student attend class at any time? 

Answer: A student must receive instruction in the OFSDP at least 45 minutes on a given day 
for instructional contact time to be recorded. Instructional arrangement options 
could include the following: 

• weekend or night classes 
• extended day classes 
• classes offered throughout the year 
• flexible schedules 
• credit recovery classes (Your district may offer these classes during the 

summer recess for students who have not earned a full ADA during the 
school year. A student cannot earn more than the equivalent of one ADA 
in a year.) 

• a dropout recovery program in which courses are conducted online, 
provided your campus is designated by TEA as an Alternative Education 
Campus of Choice – Dropout Recovery School 

Question: I am a Dropout Recovery campus, should I apply for OFSDP? 

Answer: It depends. If your Dropout Recovery program requires 4 hours of contact a day on 
a fixed schedule that would not meet the requirements for OFSDP. However, if 
your campus allows for more than 4 hours a day on a flexible schedule then 
applying for OFSDP could be beneficial for students. 

Question: If a student is enrolled in the OFSDP are they eligible to participate in UIL 
competitions? 

Answer: Yes – A student enrolled in an OFSDP program may participate in a competition or 
other activity sanctioned or conducted under the authority of the UIL only if he or 
she meets all UIL eligibility criteria. 

https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/ED/htm/ED.29.htm#29.081
https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/ED/htm/ED.29.htm#29.081
https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/ED/htm/ED.29.htm#29.908
https://statutes.capitol.texas.gov/SOTWDocs/ED/htm/ED.29.htm#29.553
https://statutes.capitol.texas.gov/SOTWDocs/ED/htm/ED.29.htm#29.081
https://statutes.capitol.texas.gov/Docs/ED/htm/ED.25.htm#25.092


 

  

   
 

  

    
   
  

      
    

      

   
 

    
  

 
       

  
  

 
      

   
 

    

   
 

   
 

 
  

  
    

   
 
 
 
 
 

Funding 

Question: Is the OFSDP a grant program? 

Answer: The OFSDP is not a competitive grant program. The OFSDP provides an alternate 
method of attendance accounting. 

Question: When does the school district receive funding for OFSDP attendance? 

Answer: The State Funding Division will use attendance data reported by districts in the 
Public Education Information Management System (PEIMS) to determine the 
amount of state funding earned for participation in the OFSDP. This will be 
compared with payments made based on estimates previously provided to TEA by 
the district. If additional funds are owed, districts will receive this funding at near-
final settle up in September of the following school year. 

Question: How are OFSDP Students coded for student attendance accounting purposes? 

Answer: Per the Student Attendance Accounting Handbook, Section 3.2.1 ADA Eligibility 
Coding, OFSDP Students should be code 7 or code 8. 

ADA Code 7 – Eligible Flexible (Alternative) Attendance Program Participation 
Code 7 applies to a student who is eligible to participate in and is enrolled and 
provided instruction in an alternative attendance program, such as the OFSDP or 
the High School Equivalency Program (HSEP). 

ADA Code 8 – Ineligible Flexible (Alternative) Attendance Program Participation 
Code 8 applies to a student who is enrolled and provided instruction in an 
alternative attendance program, such as OFSDP or HSEP, but is ineligible to 
participate in the program. 

Question: Can a student earn more than the equivalent of one ADA in a 12-month period? 

Answer: No – For funding purposes, attendance for a student for a 12-consecutive-month 
school year cannot exceed the equivalent of one student in ADA with perfect 
attendance. Instructional time for the OFSDP is funded at the same rate under the 
FSP formulas as attendance for ADA in the traditional program; however, a single 
course cannot accrue more than 10,800 minutes, and a full-time equivalent 
student is expected to have a total of 43,200 minutes of instruction per year to 
generate one ADA. For an eligible OFSDP student attending summer school OFSDP 
courses for credit recovery, funding is limited to only funding for the attendance 
necessary for the student to recover class credit. 

https://tea.texas.gov/finance-and-grants/financial-compliance/student-attendance-accounting-handbook


  
    

 
    

 
  

 
 

   

  
  

    
  

   
  

 
  

 
  

 
  

 
 

 

   
    

  
    

    
 

   
 

     
 

  
    

  

 
 
 

 

Question: How do districts ensure that a student does not earn more than the equivalent 
of one Average Daily Attendance (ADA) in a 12-month period? 

Answer: Per the Student Attendance Accounting Handbook, section 11.6.3 Participation in 
the OFSDP and the Regular Attendance Program, students must not be 
simultaneously enrolled in the OFSDP and the traditional attendance program, in 
terms of how the student’s attendance is reported in the attendance accounting 
system. However, it is acceptable for a student to earn both traditional attendance 
and OFSDP attendance if the student’s enrollment status changes from a 
traditional program to the OFSDP or if the status changes back to a traditional 
program from the OFSDP. The sum of traditional ADA earned and OFSDP ADA 
earned must not exceed one ADA total. Districts should use the following formula 
to ensure that students do not generate more than one ADA total. 

Maximum OFSDP minutes a student is eligible = (Calendar Days - Traditional Days 
Present) x 240 minutes 

Question: If my district participates in OFSDP Credit Recovery in the summer do we get 
additional funding? 

Answer: Yes, but funding is limited to the number of minutes needed by the student to 
recover class credit. Example: A student is eligible for 5 days of credit recovery. 
The student would then be allowed (240 x 5) 1,200 minutes to make up in the 
summer. If the student went longer than this amount, they would not receive 
funding for any extra time and should not be coded as such. 

Question: How do I record and report minutes for OFSDP students participating in an 
online dropout recovery program? 

Answer: Funding for an OFSDP online dropout recovery program is based on course 
completion. Each online dropout recovery education program course is considered 
to be 60 minutes of daily classroom time for purposes of the two-through-four-
hour rule. The student is considered to be scheduled and receiving instruction for 
60 minutes each day for each virtual course completed. Funding is limited to 8 
courses per school year. 

Question: Can a school district or charter school incorporate the Texas Virtual School 
Network (TxVSN) program within the OFSDP? 

Answer: No – TxVSN program instruction and content are delivered primarily over the 
Internet, with the student and teacher in different locations for a majority of the 
student's instructional period. OFSDP funding is based on the total eligible minutes 
of instructional contact time each student receives, unless operating an approved 
online dropout recovery program. 

https://tea.texas.gov/finance-and-grants/financial-compliance/student-attendance-accounting-handbook


 

  
  

  
 

   

 
 

 
 

   

   
  

   
    

  

    

      
  

 
   

 
      

 

  

  
   

 
   

 

   
 

Operational Guidelines 

Question: How should I code OFSDP students who are served through the remote 
synchronous or asynchronous instructional methods? 

Answer: ADA eligibility codes for Optional Flexible School Day Program (OFSDP) students 
must be changed to a regular ADA eligibility code (ADA 1-6) when instruction is no 
longer provided on campus and their instruction changes to one of the remote 
methods. Once the coding is changed, these students will generate funding based 
on daily attendance instead of accumulating daily minutes. Once a student 
resumes on-campus instruction, their ADA eligibility code can be changed back to 
the OFSDP code, and they will resume accumulating daily minutes to generate 
funding. 

Question: Can I use an online curriculum? 

Answer: An online curriculum taught in a campus classroom with teacher support is 
allowed. Off-campus online programs are not allowed unless the campus is 
designated by TEA as an AEC of Choice - Dropout Recovery Campus and meets the 
requirements of TEC, §29.081 (e)(2). More information can be found on the 
Performance Reporting Division website. 

Question: Can I use eligibility designation Credit Recovery during the regular school year? 

Answer: No - The Credit Recovery section in Appendix 5 should only include dates after the 
regular school year. This is typically referred to as summer school and should not 
exceed 30 days. Additionally, Credit Recovery may not extend past July 31st. For 
an eligible OFSDP student attending summer OFSDP classes for credit recovery, 
funding is limited to only funding for the attendance necessary for the student to 
recover class credit. A description of how attendance will be monitored to comply 
should be included in Appendix 3. 

Question: Can the district use student sign-in sheets to record attendance? 

Answer: Student sign-in sheets or digital logs are not an acceptable method of attendance 
accounting. OFSDP requires that the teacher of record will keep track of the 
number minutes students attend each day and certify the student’s minutes with 
their signature each day. The exception to this is biometric technology. The school 
must be able to produce printable documentation of attendance information that 
must provide detailed information about the date and time that the student 
logged in and out of the system. A description of time recording procedures must 
be included in the application. 

https://statutes.capitol.texas.gov/SOTWDocs/ED/htm/ED.29.htm#29.081
https://tea.texas.gov/texas-schools/accountability/academic-accountability/performance-reporting/2021-accountability-rating-system

