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PURPLE STAR CAMPUS DESIGNATION 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

The Purple Star Campus Designation (PSCD) recognizes Texas district and open-enrollment school 
campuses that show their support and commitment to meeting the unique needs of military-connected 
students and their families. Below are answers to common questions TEA receives during the application 
period to support local education agencies (LEAs) as they work on their Purple Star applications.

For more information on the application process, established criteria, and timeline, please visit Texas 
Education Agency Purple Star Campus Designation website. The current year’s application window  
is posted.

Q1: Does the campus-based military liaison have to be an employee of the local school district? 

A1: Yes. All campus-based military liaisons need to be an employee of the LEA. See the  
	 Texas Administrative Code, Chapter 61, §61.1063.

Q2: Is it important to consult with my district webmaster to establish and regularly update the 	
	 campus webpage for military families?

A2: Yes. Collaborating with the district webmaster ensures a systematic process for webpage 		
	 maintenance, guaranteeing regular updates to the campus webpage for military families. PSCD 	
	 campuses bear the responsibility of creating, sustaining, and tailoring information on the webpage 	
	 for military families. Linking individual campus webpages to district-level webpages ensures 		
	 coherence, accessibility, consistency, and accuracy in messaging across all webpages, benefiting both 	
	 the PSCD and military-connected families.

Q3: When can I expect to know if our application has been approved to earn the Purple Star 		
	 Campus Designation and what will I receive from TEA?

A3: The Purple Star Campus Designation is awarded annually in August. An announcement notification 	
	 letter from the commissioner of the TEA is shared with the campus principal and superintendent. 	
	 TEA also distributes a To the Administrator Addressed letter with a list of the campuses that earned 	
	 the designation in August. Additionally, the campus will be acknowledged as a Purple Star campus 	
	 in the searchable TXSchools.gov campus profile, further highlighting their commitment to 	 	
	 supporting military-connected students and families. 

Q4: What TEA Purple Star Campus resources are available to assist with completing my  
	 campus application?

A4: Resources including the application preview, self-assessment rubric, previously recorded application 	
	 training videos, and copies of the presentation are available on TEA’s Purple Star Campus 		
	 Designation website. TEA will be releasing a free comprehensive TEA Learn Purple Star Rise Course  
	 with numerous modules, tools, and training resources to support LEAs with earning and 		
	 implementing the Purple Star Campus Designation. 

https://tea.texas.gov/about-tea/other-services/military-families/purple-star-campus-designation
https://tea.texas.gov/about-tea/other-services/military-families/purple-star-campus-designation
https://tea.texas.gov/about-tea/laws-and-rules/commissioner-rules-tac/coe-tac-currently-in-effect/ch061ff.pdf
http://TXSchools.gov
https://tea.texas.gov/about-tea/other-services/military-families/purple-star-campus-designation
https://tea.texas.gov/about-tea/other-services/military-families/purple-star-campus-designation
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Purple Star Campus Designation Frequently Asked Questions (cont’d)

Q5: How can the campus-based military liaison upload multiple photos or documents in the 	
	 application? 

A5: The Purple Star Campus Designation Application system requires the upload of evidence in the form 	
	 of a PDF. TEA has added additional spaces in the application to upload documentation. In instances 	
	 where more than one PDF file needs to be submitted, convert to the file to a zip file to ensure there is  
	 appropriate storage space in the application. Campus-based liaisons are strongly encouraged to 	
	 consult local district officials and LEA IT support for properly submitting evidence documents  
	 and artifacts. 

Q6: Our campus has a student-led transitional program; however, the students did not host  
	 a newcomer social event this past school year. Can our campus still apply to earn  
	 the designation? 

A6: Yes. Your campus can still apply to earn the designation. In the application, please include evidence of  
	 your campus transition activities and events. Please be sure your written narrative provides a 		
	 thorough explanation of the evidence you have uploaded for this part of the application. 

Q7: Does the campus-based military liaison have to be the person who delivers campus staff 	
	 professional development, or can the campus-based military liaison partner with other 		
	 organizations to deliver professional development to meet the criterion? 

A7: No. The campus-based military liaison is responsible for coordinating professional development 	
	 opportunities for campus staff members on issues related to military-connected students. The  
	 campus-based military liaison can choose to offer professional development opportunities 	 	
	 themselves or use other partner organizations or other entities to meet this criterion. 

Q8: Is it acceptable to provide a list of professional development training for the most current 	
	 school year as proof of meeting the criterion? 

A8: Yes. It is preferred l to provide a list of dates for campus professional development training by topic, 	
	 with presenter information as proof for meeting the criterion for the most current school year. The 	
	 Texas Administrative Code §61.1063 provides a list of suggested (but not exhaustive) topics related to 	
	 the military that would be appropriate for staff professional development:

		  (i) military culture 

		  (ii) deployments and family separations 

		  (iii) the Interstate Compact on Educational Opportunity for Military Children 

		  (iv) the Texas Student Data Systems Public Education Information Management System 		
	 	 military student identifier 

	 	 (v) mitigating the effects of high mobility 

	 	 (vi) issues that address the physical and mental effects of military service 
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Purple Star Campus Designation Frequently Asked Questions (cont’d)

		  (vii) supporting students connected to veterans 

		  (viii) supporting students with a parent or guardian in the national guard or reserve	

		  (ix) supporting students with a parent or guardian who has fallen in the line of duty

Q9: Do the professional development training courses have to meet a minimum  
	 time requirement? 

A9: No. The minimum amount of time required for professional development training is not specified in 	
	 statute or rule. It is recommended that campuses provide professional development opportunities 	
	 that ensure proper training, awareness, and understanding of the content for an adult learner.  

Q10: Who does the campus-based military liaison need to collaborate with to ensure military-	
	 connected students are properly identified and coded to satisfy the TEA Purple Star  
	 Campus criteria?  

A10: The campus-based military liaison needs to collaborate with the school registrar, data processor, 	
	 and/or the school counselor to ensure military-connected students are properly identified and 	
	 coded through the Texas Student Data System Public Education Information Management System. 	
	 See the PEIMS Military-Connected Student Code (C197) for details. 

Q11: If the campus-based military liaison does not have direct access to the Texas Student Data 	
	 System Public Education Information Management System (TSDS PEIMS) what should  
	 they do? 

A11: The campus-based military liaison is encouraged to work collaboratively with the campus TSDS 	
	 PEIMS coordinator, school counselor, data processor, registrar, or other appropriate staff to ensure 	
	 all new and currently enrolled students are properly identified and coded through TSDS PEIMS with 	
	 the appropriate PEIMS Military-Connected Student Code (C197). Establishing a collaborative 		
	 relationship between the campus military liaison and data support staff is essential to ensuring 	
	 proper support for students and implementation of the program. 

Q12: Should the PSCD application be completed in the online Qualtrics survey in the same setting? 

Q12: Yes. Once you begin the application, plan to submit all your responses in one setting, by copying 	
	 and pasting the prewritten responses from a Word document into the Qualtrics application. If the  
	 applicant closes their web browser without finishing the application survey and use the same 	
	 computer and browser to restart the survey, the survey will begin at the question they completed. 	
	 Although the Qualtrics application is saved, when it is in process, there can be difficulty navigating 	
	 back to the application unless using the same computer and web-browser.

Q13: Will data be saved if I do not finish completing the survey application in one setting? 

A13: Yes. Data will be saved for up to a month. TEA recommends having all items together before 		
	 beginning the application process. 

https://tealprod.tea.state.tx.us/TWEDS/87/395/0/0/CodeTable/List/11692

