
Frequently Asked Questions 
 

Optional Flexible Year Program (OFYP) 
 
 
 

Application Process 
 
Question – Is there a deadline for submitting the application? 

Answer –  No. The application may be submitted at any time, though your district must receive 
approval from the Texas Education Agency (TEA) before initiating the program. The 
TEA will notify each applicant of its approval status to operate an OFYP. Each district 
must submit an application annually. 

Question – Does a district or charter school have to reapply each year to participate in the 
 program? 
 
Answer – Yes. An application must be completed and submitted annually in order to 
 participate in the OFYP. The board of trustees of a school district or charter school 
 must approve the calendar.  
 
Question – What is required to be approved to participate in the OFYP? 
 
Answer – The district or charter school must submit the following  items  to the State Funding 

Division: 
 

1. A letter that describes the proposed modifications to the instructional calendar 
(including a description of the OFYP that will be provided under TEC, §29.0821) and 
that indicates the date on which the district’s board of trustees approved the modified 
instructional calendar; 
2. The signed application; and 
3. A copy of the board approved calendar.  

 
Question – Where do I send the completed application? 
 
Answer – Please send the cover letter, application and board approved calendar to: 
  
 Texas Education Agency 
 Attn: State Funding – OFYP 
 1701 North Congress Avenue 
 Austin, TX 78701-1494 
 
 
Eligibility 

Question – Can all grade levels participate? 

Answer – Yes. Your district may choose which grade levels participate in the program. A 
student is eligible to participate in an OFYP if the student did not or is not likely to 
achieve a passing score on an assessment instrument or the student is not eligible 
for promotion to the next grade level.  



Question – If a district has more than five staff development day waivers, can it participate 
in the OFYP? 

Answer –   No. A school district must provide at least 180 days of instruction to those students 
who meet the eligibility criteria. A school calendar with 177 days of instruction plus 3 
staff development waivers does not meet the 180-day requirement.   

Question – If a district participates in the OFYP, is the district required to retain all 
educational support personnel for the purpose of the OFYP? 

Answer –   Yes. Each educator employed under a ten-month contract must provide the minimum 
days of service required under the Texas Education Code, §21.401, not withstanding 
the reduction in the number of instructional days or in the number of staff 
development days. 

 

Funding 

Question – Does a school district lose funding for those students that do not attend the 
full 180 days instruction? 

Answer –   No. For a school district that operates an OFYP, the calculation of average daily 
attendance is modified to reflect the approved instructional calendar. For students 
placed on a reduced instructional calendar, the reported number of days of 
instruction used as the divisor in calculating average daily attendance shall reflect the 
reduced number of days (no fewer than 170). For eligible students served through 
the OFYP, the reported number of days of instruction used as the divisor in 
calculating average daily attendance shall reflect the scheduled number of days (180 
or more) in which instruction took place.  

  

Calendar 

Question – Can an OFYP instructional day be scheduled on the same day as an early 
release day?  

Answer --    No. Per the Student Attendance Accounting Handbook (SAAH), Section 11.7.2, a 
district or charter school may not schedule an OFYP instructional day on an early 
release day.  

Question – Can an OFYP instructional day be scheduled on the same day as a scheduled 
makeup day? 

Answer --    No, Per the SAAH, Section 11.7.2, a district or charter school may not schedule an 
OFYP instructional day on a scheduled makeup day.  

               


