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General Questions  

QUESTION: Will this PowerPoint be available after the meeting? 

ANSWER: Yes, we will post the presentations and recording of the webinar to the Publisher Portal in the 
coming weeks.  

QUESTION: You haven't mentioned the adoption of the Personal Financial Literacy course. I see that it is 
on the list for Proclamation 2019? 

ANSWER: Yes, the State Board of Education (SBOE) has included Personal Financial Literacy in 
Proclamation 2019.  

QUESTION: When are questions due prior to the Q&A document in June 2017? 

ANSWER: Not all questions received will be included in the Proclamation 2019 Questions and Answers. 
To be considered for inclusion, questions must be received by May 31, 2017. Publishers may submit any 
questions they have regarding the review and adoption process to review.adoption@tea.texas.gov.  

QUESTION: What does ELPS stand for? 

ANSWER: ELPS stands for English Language Proficiency Standards. You can read the full text of the ELPS 
at http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074a.html#74.4.  

QUESTION: Do handwriting materials need to be submitted in both English and Spanish?  

ANSWER: We expect the SBOE to clarify this at their April 2017 meeting.  

QUESTION: Will guidelines for decodable texts be included in the final Proclamation? 

ANSWER: No. The requirements related to decoding will be included the TEKS and the ELPS. 

QUESTION: Will this recording be made available once completed? 

ANSWER: Yes, we will post the presentations and recording of the webinar to the Publisher Portal in the 
coming weeks.  

QUESTION: If the currently adopted materials contract expires by 2019, then are new correlations to 
adopted materials still required? 

ANSWER: Yes. If the publisher wishes to submit new materials, correlations to currently adopted 
materials are also required.  If not, submitting new correlations is optional.  

  

http://tea.texas.gov/Academics/Instructional_Materials/Review_and_Adoption_Process/Publisher_Portal/
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter113/ch113c.html#113.49
mailto:review.adoption@tea.texas.gov
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074a.html#74.4
http://tea.texas.gov/Academics/Instructional_Materials/Review_and_Adoption_Process/Publisher_Portal/
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The Review and Adoption Process 

QUESTION: Why does the SBOE adopt materials that cover only 50% of the TEKS when districts are 
expected to prove materials purchased with IMA cover 100% of the TEKS? 

ANSWER: Senate Bill 6 from the 82nd Texas Legislature, First Called Session, 2011, created an 
instructional materials allotment (IMA) for the purchase of instructional materials, technological 
equipment, and technology-related services. It also changed the requirement for the instructional 
material list to include materials that cover at least half of the TEKS. This change allows districts the 
flexibility to select any material or combination of materials that they believe best meets the needs of 
their students.   

QUESTION: Is the only way to get vendor's materials into EMAT to go through the adoption process? 

ANSWER: Yes, only those materials that have been adopted by the SBOE are in the EMAT system.  

QUESTION: You don't need to hit both the opportunity to learn AND opportunity to demonstrate 
mastery? 

ANSWER: Yes, you do for all content standards. The standard must be covered once in the student text 
narrative (an opportunity for the student to learn) and once in an activity (an opportunity for the 
student to demonstrate mastery).  

QUESTION: Do we have to provide two citations for the student material and two citations for the 
teacher material?  

ANSWER: Teachers have access to the materials intended for the students. Therefore, publishers will 
receive credit for both the student and teacher materials for any citations from the student materials 
that are accepted by the review panels.  

QUESTION: If a district selects a product that only meets 60% of the TEKS does the district have to 
certify how the other 40% will be met? 

ANSWER: Districts do not certify to TEA how the other 40% are met. They must, however, certify that 
they have materials that meet the other 40%.  

QUESTION: Is participating in proclamation and adoption process the only way to get on EMAT? 

ANSWER: Yes, only those materials that adopted by the SBOE are in the EMAT system.  

QUESTION: Must the TEKS be bound in the print text and available at point of use in the electronic 
version? 

ANSWER: No. You are not required to include the text of the TEKS in your materials. Publishers of new 
digital/electronic programs, including online programs, are required to embed the correlations to the 
TEKS and ELPS in the programs. This means that a user must be able to click on a citation and be 
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directed to the specific location in the materials where the publisher believes the TEKS and ELPS are 
covered. 

QUESTION: So the only supplemental materials that may be submitted for review are the ones that are 
to be used with currently adopted materials?  

ANSWER: Yes. You may provide materials to supplement your currently adopted materials. All other 
submissions must meet the adoption requirements of covering at least 50% of the TEKS and 100% of the 
ELPS. 

QUESTION: Does TEA ever ask a district to show how the district is meeting all of the TEKS if the district 
chooses a resource that is less than 100% coverage? 

ANSWER: TEA does not generally ask districts how they are meeting that requirement, but the agency 
does have the authority to request descriptions of the materials the district uses to meet that 
requirement. 

QUESTION: My understanding is that publishers will be required to provide additional materials for our 
currently adopted ELAR materials to be purchased in addition to providing new material if wanting a 
completely new adoption. Is that correct? 

ANSWER: No. Publishers that submit new products must also submit new correlations to currently 
adopted products, but there is no requirement to provide additional materials to go with those 
products.  

QUESTION: When will districts have access to the new TEKS and ELPS in order to purchase instructional 
materials?  

ANSWER: The ELPS are available now at 
http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074a.html#74.4. The new TEKS are expected to be 
available in early summer.  

Instructional Materials Allotment (IMA)  

QUESTION: Are districts expected to pay for online access to published materials since we have 
exceeded the time covered by the original adoption?  

ANSWER: Publishers are not obligated to provide materials to districts beyond the current contract 
period, which for most adopted products was extended to August 31, 2020. Individual contracts with 
districts, or subscriptions, are negotiable between the publisher and the district. A district that 
purchased an 8-year subscription in 2010 will need to renew that subscription when it ends, and pay 
accordingly, if it wants to continue using the material. 

  

http://ritter.tea.state.tx.us/rules/tac/chapter074/ch074a.html#74.4
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QUESTION: Since districts may spend IMA funds on non-adopted materials, how do they confirm 
materials meet 100% of the TEKS?  

ANSWER: When a district selects non-adopted materials, it is the district’s responsibility to determine 
the extent to which those materials address the TEKS. 

TEKS and ELPS  

QUESTION: Should we expect the final TEKS to change significantly from the February 2017 version — 
are they close to being finalized? In other words, can we evaluate our products against the February 
2017 version of the TEKS or wait for the preliminary and/or final version in May and summer. 

ANSWER: The TEKS will not be finalized until the April SBOE meeting. We do not recommend that you 
attempt to align your materials to the draft version that was presented in February. 

QUESTION: Do the elementary TEKS include Pre-K? 

ANSWER: No, we do not have TEKS for Pre-K. Instructional materials for Pre-K must be aligned to the 
Pre-K Guidelines found at http://tea.texas.gov/index2.aspx?id=2147495508. The SBOE is planning to call 
for Pre-K systems in Proclamation 2020. 

QUESTION: Are the ELPS being revised? 

ANSWER: No, the ELPS are not being revised. 

QUESTION: What are the "applicable ELPS?" 

ANSWER: Different ELPS are required for different courses and grade levels. Additionally, some of the 
ELPS are only appropriate for the teacher material. 

QUESTION: When will the Spanish translation of the TEKS be available? 

ANSWER: Spanish translations of K–5 TEKS are generally completed and posted in the next several 
months after the English versions are available in the Texas Administrative Code.  

QUESTION: Do the ELPS need to be covered in materials submitted for the Personal Financial Literacy 
course? 

ANSWER: No. 

QUESTION: Please clarify the requirements for TEKS and ELPS coverage in teacher material vs student 
material. 

ANSWER: Adopted instructional materials must meet at least 50% of the TEKS in both the materials 
intended for the student and those intended for the teacher. Since teachers have access to student 
materials, any TEKS covered in the student materials will be considered covered in both. Adopted 
materials must also cover 100% of the applicable ELPS. Some ELPS are not appropriate for some grade 

http://tea.texas.gov/index2.aspx?id=2147495508
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levels, and some are only appropriate for the teacher material. TEA will identify the required ELPS on the 
breakout documents and correlation templates. 

QUESTION: Do spelling and handwriting need to cover ELPS? 

ANSWER: No. 

Accessibility Questions 

QUESTION: Can you recommend any good sources for the third-party review for accessible materials? 

ANSWER: The National Center for Accessible Educational Materials has a list of providers. It can be 
found at http://aem.cast.org/creating/website-accessibility-consultants.html#.WN0Phoegu70. The 
National Federation for the Blind also has a list at https://nfb.org/web-accessibility-consultants.  

QUESTION: Are publishers required to comply with both Section 508 and W3C?  

ANSWER: Yes. The Federal Rehabilitation Act, Section 508 includes WCAG 2.AA standards.  

QUESTION: Are e-books for student to use in independent reading included under the Electronic 
Instructional Materials requirements? 

ANSWER: Yes, if the e-books are part of the course. 

http://aem.cast.org/creating/website-accessibility-consultants.html#.WN0Phoegu70
https://nfb.org/web-accessibility-consultants

