
UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 

OFFICE OF ELEMENTARY AND SECONDARY EDUCATION 

The Honorable Michael Williams 
Commissioner of Education 
Texas Education Agency 
l 701 North Congress Avenue 
Austin, TX 78701 

Dear Commissioner Williams: 

NOV 0 6 2015 

I am writing in response to your October 9, 2015 letter requesting reconsideration of my decision to 
place Texas on high-risk status pursuant to 2 C.F.R. §§ 200.207 and 3474.10. Your letter was written in 
response to my September 29, 2015 letter granting Texas's request to renew approval of its request for 
flexibility under the Elementary and Secondary Education Act of 1965, as amended (ESEA flexibility), 
through the end of the 2015-2016 school year, subject to two conditions with respect to its teacher and 
principal evaluation and support systems, and placing Texas on high-risk status. 

After carefully considering your request for reconsideration of my decision to place Texas on high-risk 
status, I continue to believe that designation is warranted. Therefore, pursuant to 2 C.F.R. §§ 200.207 
and 3474.10, Texas remains on high-risk status with respect to ESEA flexibility, as per my letter of 
September 29, 2015. 

In your request for reconsideration, you assert that the U.S. Department of Education (ED) was not clear 
as to the basis for the decision to place Texas on high-risk status. As articulated in my September 29, 
2015 letter, Texas was placed on high-risk status because the State has not yet met the condition placed 
on its original ESEA flexibility approval and on its approved extension. That condition was to submit 
final guidelines for teacher and principal evaluation and support systems that meet the requirements of 
ESEA flexibility, including the use of growth in student learning as a significant factor in determining a 
teacher's or a principal's summative evaluation rating. Texas's ESEA flexibility renewal request did not 
meet this condition because the State' s guidelines do not demonstrate how they will ensure that all local 
educational agencies (LEAs) implement teacher and principal evaluation and support systems that meet 
all requirements of ESEA flexibility Principle 3 by the date set forth in its ESEA flexibility request -
that is, no later than the 2016-20 l 7 school year - including the use of growth in student learning as a 
significant factor and, for teachers of tested grades and subjects, a Statewide approach to measuring 
growth in student learning based on State assessments. Texas's guidelines also do not ensure that all 
LEAs will use the results of teacher and principal evaluation and support systems that meet all 
requirements of ESEA flexibility Principle 3 to inform personnel decisions starting with ratings 
generated using data from the 2016-2017 school year. 

With respect to implementing a Statewide approach to measuring growth in student learning based on 
State assessments for teachers of tested grades and subjects, you cite Texas Education Code § 21.352, 
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which permits LEAs to use the State-developed evaluation system or a locally developed system that 
meets the same statutory requirements of the State-developed appraisal system. You assert that this law 
does not authorize you to mandate LEAs to use a Statewide approach. 

A Statewide approach to measuring growth in student learning on State assessments for teachers of 
tested grades and subjects is important to provide a comparable method of determining how much a 
student has learned as demonstrated by changes in the student's test scores between two points in time, 
so that teachers and principals have a meaningful way of understanding their students' growth in the 
context of similar data for other students and educators across the State. The information that comes 
from a Statewide approach to measuring student growth on the State assessments is also important 
because it can be used by principals and LEA superintendents to guide professional development and 
instructional support opportunities, as well as to ensure that all students have equitable access to 
effective educators. ED does not prescribe the specific, Statewide measure that States must use to meet 
this requirement; however, ED does require that the evaluation and support systems States and districts 
are implementing under ESEA flexibility include a Statewide approach so that the benefits articulated 
above can be realized. ED discussed several approaches to meeting this requirement with your staff in 
July and September, 2015, and provided information related to other States' approaches to this issue in 
an email sent on October 8, 2015. ED remains committed to working with you and your staff over the 
next several months to resolve this condition. 

With respect to implementing teacher and principal evaluation and support systems that use growth in 
student learning as a significant factor, you confirmed that Texas's guidelines permit districts to select 
one of four measures of growth in student learning for all teachers and principals, including those 
teachers of grades and subjects in which assessments are required under ESEA section 111 l(b)(3), and 
that only one of those four measures represents growth in student learning based on the State 
assessment. Accordingly, Texas's guidelines permit teachers of tested grades and subjects and 
principals to be evaluated and supported based on the results of systems that need not necessarily 
include growth in student learning based on the State assessments. ESEA flexibility does not require 
growth in student learning based on the State assessments to be the singular or majority factor in 
determining the summative rating for teachers of tested grades and subjects and principals; however, 
ESEA flexibility requires that growth in student learning based on the State assessments be a factor in 
determining the summative rating for teachers of tested grades and subjects and principals. This 
foundational requirement of ESEA flexibility is set forth in the definition of "student growth" provided 
in ED's ESEA Flexibility Policy Document of June 7, 2012 1

• 

Finally, with respect to using data derived from the teacher and principal evaluation and support systems 
to inform personnel decisions beginning with ratings using data from the 2016-2017 school year, you 
state that the Texas teacher evaluation and support system (T-TESS) and the Texas principal evaluation 
and support system (T-PESS) require the use of appraisal results to inform the individualized goal­
setting and professional development components of each system. Additionally, Texas Education Code 
§ 21.203(a) requires the use of appraisal data in teacher contract renewal decisions based on appraisal­
related performance. The use of the results ofT-TESS and T-PESS to inform individualized goal­
setting, professional development, and contract renewal decisions constitutes using these systems to 
inform personnel decisions and therefore addresses the specific component of Principle 3 that requires 
the teacher and principal evaluation and support systems that States and districts develop be used to 
inform personnel decisions. Nevertheless, because the underlying T-TESS and T-PESS frameworks on 
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which these personnel decisions are made fail to meet the threshold requirements of ESEA flexibility 
Principle 3, Texas has not adequately addressed the ESEA flexibility Principle 3 requirement that its 
districts develop, adopt, pilot, and implement systems that meet all requirements and are used to inform 
personnel decisions. Since Texas has not provided guidelines that meet all requirements of ESEA 
flexibility Principle 3, nor has it provided a plan to develop guidelines that will ensure that all districts 
develop, adopt, pilot, and implement systems that meet all requirements of ESEA flexibility Principle 3, 
the State has not demonstrated that systems that meet all requirements of ESEA flexibility Principle 3 
will be used to inform personnel decisions. Should Texas submit guidelines that meet all requirements 
of ESEA flexibility Principle 3, the personnel decisions that Texas ' systems include - individualized 
goal-setting, professional development, and contract renewal decisions - are sufficient to satisfy the 
personnel decisions component of ESEA flexibility Principle 3. 

If Texas requests renewal of its ESEA flexibility request beyond the 2015-2016 school year, I would 
not be able to grant that request until the conditions specified in my September 29, 2015 letter are met. 
If those conditions cannot be resolved by January 15, 2016, Texas will not be able to continue 
implementing ESEA flexibility beyond the 2015-2016 school year and will be required to resume 
implementing the ESEA in the 2016-2017 school year. 

I appreciate our continued relationship with Texas and remain committed to working on your request for 
ESEA flexibility, which I hope will lead to removal of the conditions and its high-risk status. If you 
have any additional questions, please do not hesitate to contact Jameel A. Scott or Erin Shackel of my 
staff at: OSS.Texas@ed.gov. 

Sincerely, 

c/l-
Ann Whalen 
Delegated the authority to perform the functions 
and duties of Assistant Secretary for Elementary 
and Secondary Education 

cc: Lizette Reynolds, Chief Deputy Commissioner 




