
Requesting Approval of Off-campus Physical Activity Programs 
 
In accordance with local district policy, a school district may award physical education credit for 
appropriate private or commercially sponsored physical activity programs conducted on or off 
campus. The district must apply to the commissioner of education for approval of such 
programs, which may be substituted for state graduation credit in physical education as per 
Texas Administrative Code (TAC), Chapter 74, Subchapters B and G. 

 
Instructions for district personnel requesting off-campus physical activity for physical education 
credit: 

 
1. Select and evaluate the programs as Category I programs or Category II programs as 

defined in the Texas Administrative Code (TAC) Chapter 74, Subchapters B and G. 
 

2. Obtain approval of the superintendent of the school district for all off-campus physical 
activity programs prior to submission of the approval request to the Texas Education 
Agency (TEA). 

 
3. Complete the “Off-campus Physical Activity Programs Approval Request.” 

 
4. Submit the application electronically as an email addressed to  

curriculum@tea.texas.gov. The subject line should read “Off-campus Physical Activity 
Programs Approval Request.” You will receive an electronic reply within five working 
days and subsequent correspondence addressed to the superintendent with information 
regarding approval or denial of your request. Off-campus physical activity programs are 
approved for three years. 

 
5. Conduct annual evaluations to determine the continued need for and effectiveness of all 

off-campus physical activity programs. Do not submit the evaluation to TEA. 
 
 
TEA does not approve or recommend procedures for evaluation of programs; however, your 
district may want to review a school district’s example of off-campus program procedures at this 
link:     http://www.austinisd.org/academics/physicalhealtheducation/ocpe 
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