
Frequently Asked Questions 
 

Optional Flexible School Day Program (OFSDP) 
 
 

Application Process 
 
Question –  Is there a deadline for submitting the application? 

Answer –  No. The application may be submitted at any time, though your district must 
receive approval from the Texas Education Agency (TEA) before initiating the 
program. The TEA will notify each applicant of its approval status to operate an 
OFSDP.  

Question –  Does a district or charter school have to reapply each year to participate in 
the program? 

 
Answer –  Yes. An application must be completed and submitted annually to participate in 

the OFSDP. The board of trustees of a school district or charter school must 
approve the application. The board must include the OFSDP as an item on a 
regular agenda for a board meeting providing options for public input concerning 
the proposed application before applying to operate an OFSDP.  

 
Question –  Where do I send the completed application? 
 
Answer –  Please send the application to: 
  
  Kimberley Rife 
  State Funding Division 
  Texas Education Agency 
  1701 North Congress Avenue 
  Austin, TX 78701 
 
 
Eligibility 

Question –  Can all grade levels participate? 

Answer –  Yes. A student in any grade level is eligible to participate in an OFSDP if the 
student: 

   - is at risk of dropping out of school, as defined by the TEC, §29.081;  

   - is attending a campus implementing an innovative redesign;  

   - is attending an approved early college high school program, as defined by the 
TEC, §29.908; or 

   - as a result of attendance requirements under the TEC, §25.092, will be denied 
credit for one or more classes in which the student has been enrolled. 



Question –  Can a student attend class at any time? 

Answer –   A student must receive instruction in the OFSDP at least 45 minutes on a given 
day for instructional contact time to be recorded.   

Question –  If a student is enrolled in the OFSDP, is he or she eligible to participate in 
University Interscholastic League (UIL) competitions? 

Answer –  A student enrolled in an OFSDP may participate in a competition or other activity 
sanctioned or conducted under the authority of the UIL only if he or she meets all 
UIL eligibility criteria. 

 
Funding 

Question –  When does the school district receive funding for OFSDP attendance? 

Answer –   The district will receive funding in September of the following school year. The 
State Funding Division uses the Public Education Information Management 
System (PEIMS) attendance data to calculate the amount of state funding earned 
for participation in the OFSDP.    

Question –  Is the OFSDP a grant program? 

Answer –  No. The OFSDP is not a competitive grant program. The OFSDP provides an 
alternate method of attendance accounting. 

Question –  Can a school district or charter school incorporate the Texas Virtual School 
Network (TxVSN) program within the OFSDP? 

Answer –  No. TxVSN program instruction and content are delivered primarily over the 
Internet, with the student and teacher in different locations for a majority of the 
student's instructional period. OFSDP funding is based on the total eligible 
minutes of instructional contact time each student receives. 

Question –  Can a student earn more than the equivalent of one ADA in a 12-month 
period? 

Answer –  No. For funding purposes, attendance for a student for a 12-consecutive-month 
school year cannot exceed 1,080 instructional hours, or the equivalent of one 
student in average daily attendance with perfect attendance. 

 

 


